Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi, Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve ülke geneline yayılan yeni tip koronavirüsü (2019-nVoC) salgınının küresel bir tehdit oluşturup oluşturmadığını değerlendirmek üzere İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde yeniden toplandı.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 6 bin 65 koronavirüsü vakasının teyit edildiğini, 132 kişinin de hayatını kaybettiğini bildirdi, salgının yayılma potansiyelinin çok yüksek olduğu uyarısında bulundu.
Acil durum ilanı
Wahan’da ortaya çıkan ve dünyanın diğer bölgeleri için de halk sağlığı tehdidi oluşturduğu belirlenen koronavirüs salgını nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etti.
Son 10 yılda kuş gribi, Ebola ve Zika virüsleri için acil durum ilan edildi
Son 10 yılda sağlık tehlikesi nedeniyle dört defa acil durum ilan edilmişti. Acil durum ilanları, 2009’da kuş gribi, 2014’te Batı Afrika salgını ve sıtma, 2016’daki Zika virüsü ve 2019’da Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Ebola salgını nedeniyleydi.
Koronavirüs salgını
Çin genelinde 132 kişinin ölümüne neden olan ve 5 bin 974 kişiye bulaşan virüs, çıkış yerinden dolayı “Vuhan virüsü” diye de adlandırılıyor.
Yeni tip koronavirüs solunum, hapşırma ve öksürme durumlarında hava yoluyla bulaşıyor, ilk belirtileri yüksek ateş, boğaz ağrısı, öksürük, nefes darlığı, solunumda zorluk ve ishal şeklinde ortaya çıkıyor.
İleri safhalarda, zatürre ve böbrek yetmezliğine neden olan virüs, nihayetinde ölümle sonuçlanabiliyor.
Virüs 15’den fazla ülke ve bölgede görüldü
Virüs, Çin ana karası dışında Hong Kong ve Makao özel idari bölgeleriyle Tayvan’da görülürken bölge ülkeleri Tayland, Güney Kore, Japonya, Singapur, Vietnam, Malezya, Sri Lanka ve Kamboçya buralarda virüsü taşıyan vakaların bulunduğunu doğruladı.
Yeni tip koronavirüs, çoğunlukla Çin’den bu ülkelere giden kişiler yoluyla Nepal, Fransa, Kanada, ABD, Avustralya, Almanya ve Birleşik Arap Emirliklerine (BAE) de sıçradı.
Virüsün görüldüğü bölge ve ülkelerle vaka sayıları şöyle sıralanıyor:
“Hong Kong Özel İdari Bölgesi 8, Makao Özel İdari Bölgesi 7, Tayvan 8, Tayland 14, ABD 5, Avustralya 5, Japonya 6, Malezya 7, Singapur 7, Fransa 4, Güney Kore 4, Vietnam 2, Kanada 3, Nepal 1, Almanya 4, Kamboçya 1, Sri Lanka 1 ve BAE 1 vaka.”
Virüse karşı henüz aşı ya da ilaç bulunmuyor
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi, 23 Ocak’ta yaptığı toplantıdan sonra yeni tip koronovirüs ile ilgili “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan etmek için erken olduğunu açıkladı.
Çin’de ölü sayısının her gün arttığı ciddi bir salgına dönüşen virüse karşı henüz aşı ya da ilaç bulunmuyor. Salgının, Vuhan’daki kapatılan Huanan Deniz Ürünleri Pazarı’ndan çıktığı ihtimali üzerinde duruluyor.
Yeni tip koronavirüs ilk olarak 12 Aralık 2019’da Vuhan’da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık 2019’da kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha “gizemli hastalığın” görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.
Pekin yönetimi, ülke içinde salgınla mücadele için çeşitli önlemler alarak Vuhan’a girişleri yasaklamış, çıkışlara da çok özel durumlarda izin verileceğini açıklamıştı.
ABD ve Japonya, Vuhan’daki vatandaşlarının tahliyesine başlarken, birçok ülke de tahliye hazırlığı yapıyor.