Dünyanın gündemi korona virüs

Dünyanın gündemi korona virüs

 Yeni tip korona virüs salgını dünyanın gündemine oturdu, birçok ülkeden vaka ve ölüm sayısının artmasıyla ilgili haberler gelirken, yönetimler her geçen gün önlemlerin kapsamını genişletiyor.

ABD’de yeni tip korona virüs (Kovid-19) kaynaklı vaka sayısının 2 bin 700’ü geçtiği ve ölü sayısının ise 58’e yükseldiği bildirildi.

Cumartesi sabah saatlerinde 49 olarak bildirilen ölü sayısı aynı gün akşam saatlerinde 58 olarak güncellendi.
Gündüz saatlerinde koronavirüs kaynaklı ilk ölümü açıklayan New York eyaletinin ardından, başkent Washington DC ile komşu olan Virginia eyaletinde ve Louisiana eyaletinde de koronavirüs kaynaklı ilk ölümlerin gerçekleştiği kaydedildi.

İNGİLTERE VE İRLANDA DA “YASAK LİSTESİNE” EKLENDİ

Öte yandan ABD yönetimi, Avrupa’dan ABD’ye gelen tüm seyahatleri askıya aldığı yasak listesine İngiltere ve İrlanda’yı da eklediğini bildirdi.
Diğer yandan Beyaz Saray’daki tüm görevlilerin ve medya mensuplarının düzenli olarak virüse karşı ön tedbir kapsamında “ateşlerinin ölçülmesine” başlandığı açıklandı.

16 EYALETTE OKULLAR KAPANDI, ÜCRETSİZ YEMEK DAĞITIMI SORUNU BAŞ GÖSTERDİ

ABD’de koronavirüsle mücadele kapsamında şu ana kadar 16 eyalette ilk ve orta dereceli okulların kapandığı bildirildi.
Söz konusu okulların kapanması, bu okullarda “yemek desteği programından” faydalanan dar gelirli ailelerin çocuklarının kahvaltı ve öğle yemeklerine erişmesini ciddi şekilde zorlaştırdı.
New York ve Los Angeles gibi yerleşimin yoğun olduğu bölgelerde ücretsiz ya da indirimli yemek desteği alan yüz binlerce çocuğun okulların kapanmasıyla zor durumda kaldığı, bu çocukların evlerine yemeklerin nasıl ulaştırılacağı konusundaki tartışmalar ulusal medyaya yansıdı yansıdı.

AVUSTRALYA BAŞBAKANI MORRISON: “ÜLKEYE GİRECEK HERKES KENDİNİ 14 GÜN TECRİT EDECEK”

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını önlemek amacıyla ülkeye girecek herkesin kendini 14 gün tecrit etmesi şartı getirdiklerini açıkladı.
“Avustralya’ya gelen herkesin 14 gün boyunca kendini tecrit etmeleri gerekecek. Bu çok önemli.” diyen Morrison, uluslararası yolcu gemilerinin 30 gün boyunca Avustralya limanlarına yanaşmalarının da yasaklandığını bildirdi.
Bakanlar Kurulu toplantısının, video konferans yöntemiyle yapılacağını belirten Başbakan Morrison, söz konusu tedbirlerin gece yarısından itibaren geçerli olacağını kaydetti.
Morrison ayrıca, Avustralyalılara diğer insanlarla el sıkışmamayı ve daha fazla “sosyal mesafe” uygulamalarını tavsiye etti.
Kovid-19’dan 3 kişinin hayatını kaybettiği Avustralya’da, vaka sayısı 250’yi geçti.

LÜBNAN’DA KORONAVİRÜS NEDENİYLE CAMİLERDE NAMAZLAR ASKIYA ALINDI

Lübnan’da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında camilerde cemaatle namaz kılınması askıya alındı.
Lübnan Fetva Makamından yapılan açıklamada, camilerin, ezanların okunması için açık tutulacağı, cemaatle namaz kılmanın askıya alındığı belirtildi.
Kovid-19 vakasının 93 olduğu ülkede, 3 kişi söz konusu virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

LİBYA VE FAS’TA YENİ TİP KORONAVİRÜSTEN (KOVİD-19) KORUNMA TEDBİRLERİ ÇERÇEVESİNDE ÇEŞİTLİ İCRAAT KARARLARI ALDI

Libya ve Fas’ta yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunma tedbirleri çerçevesinde çeşitli icraat kararları aldı.
Libya’da uluslararası tanınırlığı olan meşru tek yönetim Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac, Libya halkına hitap ettiği televizyon konuşmasında, Kovid-19’a karşı alınan tedbirleri duyurdu.
Kovid-19’la mücadele kapsamında ülkede olağanüstü hal ile seferberlik ilan edildiğini belirten Serrac, Devlet Yüksek Konseyi tarafından yaklaşık 140 milyon dolar finans tahsis edeceğini açıkladı.
Serrac, 3 hafta boyunca ülkenin kara ve deniz sınırların kapatılacağını bildirdi.
Düğün salonlarındaki programların ve spor aktivitelerinin durdurulduğunu belirten Serrac, namazların mescitlerde kılınmasının askıya alındığını kaydetti.

FAS

Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise 21 ülkeyle uçak seferlerinin askıya alındığını duyuruldu.
Uçak seferleri iptal edilen ülkeler arasında Lübnan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Ürdün, Tunus, Moritanya, Türkiye, Kanada ve Brezilya da yer alıyor.

IRAK’TA 8 VİLAYET DAHA KORONAVİRÜS NEDENİYLE SINIR KAPILARINI KAPATTI

Irak’ta 8 vilayet daha yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından korunmak amacıyla sınırlarını giriş çıkışlara kapatma kararı alırken ülkede sınırları kapatılan vilayet sayısı 11’e yükseldi.

Zikar, Babil, Meysan, Necef, Basra, Divaniye, Vasıt ve Kerkük valileri tarafından ayrı ayrı yapılan açıklamalarda, Kovid-19’un yayılmasına engel olmak amacıyla başında bulundukları kentlerin sınırlarının kapatıldığı bildirildi.
Vilayet sınırlarının kapatılma süreleri iki günden bir haftaya kadar değişkenlik gösterirken bir kısmının ise ikinci bir emre kadar kent sınırlarının kapalı tutulacağı belirtildi.
Vatandaşların dolaşımına getirilen sınırlamayla Kovid-19’un yayılmasına engel olunmasının hedeflendiği açıklandı.
Güneydeki Basra vilayetinin Kuveyt ve İran sınır kapılarının da yolcu ve mal girişlerine de tamamıyla kapatıldığı belirtildi.
Kerbela, Erbil ve Süleymaniye vilayetleri de geçen hafta sınırlarını kapatma kararı almıştı.
Ninova vilayetinde ise sokağa çıkma yasağı getirildi.
Irak’taki son resmi verilerde, Kovid-19’a yakalanan kişi sayısının 110 kişi olduğu; bunlardan 24’ünün iyileştiği, 10 kişinin ise öldüğü kaydedildi.

VİRÜS AFRİKA ÜLKELERİNE DE GÖRÜLÜYOR

Afrika ülkelerinden Ruanda ve Esvatini’de ilk yeri tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının tespit edildiği bildirildi.
Ruanda Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, 8 Mart’ta Mumbai’dan gelen Hindistan vatandaşına yapılan testin pozitif çıktığı belirtildi.
Hastanın karantinaya alındığı ifade edilen açıklamada, Hindistan vatandaşının temas kurduğu herkesin de takip altına alındığı kaydedildi.
Esvatini Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada da geçen ay sonunda ABD’den Lesotho’ya, oradan da Esvatini’ye gelen 33 yaşındaki bir kadında virüse rastlandığı ifade edildi.
Açıklamada, “Şu anda kadın karantinaya alındı ve tedavi görüyor.” denildi.

SUDAN’DA ÖNLEMLER ARTIRILDI

Sudan hükümeti, tüm eğitim kurumlarında eğitime bir ay ara verildiğini, her türlü toplu faaliyetin yasaklandığını ayrıca fırsatçılığa izin vermemek için piyasalardaki denetimlerin sıkılaştırılacağını açıkladı.
Açıklamada ayrıca, Mısır’da mahsur kalan Sudan vatandaşlarının Erkın kara hudut kapısı üzerinden tahliye edilmesi ve geçici konaklama merkezinde tam donanımlı tıbbi ekipçe muayenelerinin yapılacağı belirtildi.
Afrika kıtasında Ruanda ve Esvatini ile birlikte Senegal, Orta Afrika Cumhuriyeti, Namibya, Moritanya, Sudan, Gine, Etiyopya, Kenya, Gabon, Fildişi Sahili, Gana, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Burkina Faso, Mısır, Cezayir, Nijerya, Kamerun, Tunus, Güney Afrika ve Fas’ta da Kovid-19 vakaları görüldü.
Kıtadaki 261 virüs vakasının 4’ü ölümle sonuçlandı.

AFRİKA CUMHURİYETİ’NDE İLK KORONAVİRÜS VAKASI GÖRÜLDÜ

Öte yandan Orta Afrika Cumhuriyeti’nde ilk koronavirüs vakası görüldü

OAC Sağlık Bakanı Pierre Somse, basına yaptığı açıklamada, 8 Mart’ta ülkeye gelen 74 yaşındaki bir İtalya vatandaşına yapılan testin pozitif çıktığını söyledi.
Hastanın ailesiyle birlikte karantinaya alındığını belirten Bakan Somse, alarm durumuna geçildiğini ifade etti.
Öte yandan hükümet, 2012’deki siyasi krizden bu yana iç savaşın sürdüğü ve silahlı grupların etkin olduğu ülkede virüsün yayılmasını önlemek için bir dizi tedbir aldı.
Buna göre salgının görüldüğü ülkelerden gelenler, 14 gün boyunca karantinada tutulacak.
Diğer yandan kamu çalışanlarının bu ülkelere seyahatleri kısıtlanırken, kamusal alanlardaki büyük toplanmalar yasaklandı.
Ayrıca yurt dışındaki vatandaşların, ikamet ettikleri ülkelerde kalmaları tavsiye edildi.
Afrika kıtasında OAC ile birlikte Senegal, Eswatini, Ruanda, Namibya, Moritanya, Sudan, Gine, Etiyopya, Kenya, Gabon, Fildişi Sahili, Gana, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Burkina Faso, Mısır, Cezayir, Nijerya, Kamerun, Tunus, Güney Afrika ve Fas’ta da Kovid-19 vakaları görüldü.
Kıtadaki 261 virüs vakasının 4’ü ölümle sonuçlandı.

NAMİBYA’DA İLK YENİ TİP KORONAVİRÜS VAKALARI GÖRÜLDÜ

Güney Afrika ülkelerinden Namibya’da ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası tespit edildi.
Namibya Sağlık Bakanı Dr. Kalumbi Shangula, basına yaptığı açıklamada, geçen çarşamba günü İspanya’dan gelen bir çifte yapılan virüs testinin pozitif çıktığını belirtti.
Shangula, çiftin karantinaya alındığını, temas kurdukları herkesin de takip altına alındığını ifade etti.
Namibya Cumhurbaşkanı Hage Geingob, virüse karşı alınan önlemleri kapsamında Katar, Etiyopya ve Almanya’ya uçuşları 30 gün yasaklandığını kaydetti.
Geingob, virüs nedeniyle ülkede 21 Mart’ta düzenlenecek bağımsızlık günü kutlamalarının da iptal edildiğini açıkladı.
Kıtadaki yaklaşık 200 virüs vakasının 4’ü ölümle sonuçlandı.

İSRAİL, KORONAVİRÜSLE MÜCADELE KAPSAMINDA TİCARİ MEKANLARIN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ KAPATACAK

İsrail yönetimi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle marketler, eczaneler ve bankalar dışındaki tüm ticari mekanların kapatılması kararı aldı.

Başbakan Binyamin Netanyahu, düzenlediği basın toplantısında, Kovid-19 ile mücadele kapsamında alınan yeni tedbirleri açıkladı.

Netanyahu, kafeler, restoranlar, oteller, alışveriş merkezleri ve tüm eğlence mekanlarının kapatılmasına kara verdiklerini söyledi. Marketler, eczaneler, bankalar ve akaryakıt istasyonlarının açık kalacağına vurgu yapan

Netanyahu, toplu taşımanın da olağan seyrinde devam edeceğini ifade etti.
Netanyahu, ayrıca 10 kişiden fazla katılımcının olacağı toplantı veya etkinliklerin de yasaklandığını kaydetti.
İsrail Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 29 kişide daha Kovid-19 tespit edildiği, böylece vaka sayısının 193’e yükseldiği aktarıldı.

İSPANYA, KORONAVİRÜSE KARŞI “YARI KARANTİNAYA” ALINDI

İspanya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı bu akşamdan itibaren yürürlüğe giren olağanüstü hal kapsamında ülke genelinde serbest dolaşıma sınırlamalar getirildi.

Olağanüstü hal kararının, 7 saatten fazla süren Bakanlar Kurulunda onaylanmasının ardından Başbakan Pedro Sanchez, video konferans sistemiyle basın toplantısı düzenledi.

Sanchez, hükümetin aldığı kararlar gereği zaruret gerektiren durumlar olmadıkça ülke genelinde tüm serbest dolaşımın yasaklandığını belirterek “İspanyollar, işe, eczaneye, hastaneye, markete gitmek ya da bankadan para çekmek için sokağa çıkabilir ama örneğin restorana, plaja, pikniğe ya da bir arkadaşına ev ziyaretine gidemez.” dedi.

İspanyolların ikamet yerlerine geri dönmelerinin garanti edileceğini ancak Balear ve Kanarya Adalarına uçuşların kısıtlanacağını söyleyen Sanchez, olağanüstü hal süresince tüm okul ve üniversitelerde eğitime ara verileceğini aktardı.

İspanya’daki 17 özerk yönetimin Kovid-19’a karşı mücadelede ayrı ayrı kararlar almasını önlemek için öncelikle güvenlik ve sağlık konularında alınacak kararların merkezi hükümete bağlandığını açıklayan Sanchez, koordinasyondan Savunma, İçişleri, Sağlık ve Ulaştırma bakanlarının sorumlu olacağını duyurdu.
Olağanüstü hal süresince yerel güvenlik güçlerinin İçişleri Bakanlığına bağlanacağına, gerek görülmesi halinde Bakanlığın talimatıyla bazı kentlerde yolların da kapatılabileceğine işaret eden İspanya Başbakanı, “Gerektiğinde müdahale etmek için asker de hazır bekleyecek.” dedi.

 “SERT KARARLAR ALDIK”

Kamunun dışında özel sektörde de tüm sağlık personeli Sağlık Bakanlığının talimatlarına bağlı tutuldu.
“Sert kararlar aldık ve maalesef bunun sonuçları da olacaktır.” diyen Sanchez, “Bu kararların hiçbir politik, ideolojik veya bölgesel yanı yoktur. Öncelik vatandaşlarımızdır.” şeklinde konuştu.
Konuşması sırasında Kovid-19’dan dolayı ülke ekonomisinin de ciddi kayıpları olabileceğine dikkati çeken Sanchez, “Önceliğimiz İspanyolları korumak ve virüsü yenmek. Bu kazanacağımız bir savaş ama önemli olan bunun bedelinin en az olması.” dedi.
Sanchez, çalışanları ve şirketleri destekleyeceklerini, ülkedeki ekonomik faaliyetleri garanti edeceklerini vurguladı.
Sanchez, olağanüstü hal ilan etmek için yasa gereği hükümete verilen 15 günlük hakkı kullandıklarını, bunu uzatmak gerektiğinde meclisin onayını isteyeceklerini ifade etti.

MAHKEMELERDE DAVALARA ARA

İspanya’daki ulusal acil durumla beraber ülke genelinde sinema, tiyatro, müze, spor tesisleri, eğlence merkezleri, restoran, bar, çocuk parkları gibi kalabalığın olduğu alanlar da kapatılıyor.
Aciliyeti olmadığı sürece mahkemelerdeki davalara ve kimlik yenileme gibi işlemlere de ara veriliyor.
İspanyol basını, sol koalisyon hükümetinin kabinesinde uzun süren Bakanlar Kurulu toplantısının “oldukça zorlu” geçtiğini, özellikle ekonomik ve sosyal yardımlar konusunda ciddi görüş ayrılıkları olduğunu yazdı.
Ayrıca Katalonya ve Bask gibi ayrılıkçı özerk yönetimlerdeki hükümetlerin, sağlık ve güvenlik konularında karar verme haklarının ellerinden alınmasından dolayı tepkili oldukları kaydedildi.

PASKALYA BAYRAMI TÖRENLERİ İPTAL EDİLDİ

Diğer yandan bu yıl 5-12 Nisan’a denk gelen Hıristiyanların Paskalya Bayramı döneminde yapılan dini geçit törenleri de iptal edildi.
Katolik Kilisesi’ne bağlı İspanya Piskoposlar Konferansı, Katolik vatandaşlara ayinleri radyo ve televizyondan takip etmesi çağrısı yaptı.
İtalya’da koronavirüse karşı önlemler için sosyal medyada başlatılan “Evde kal” ve “Doktorlara destek” kampanyaları, İspanya’da da karşılık buldu. Gerek Sağlık Bakanlığının gerekse ünlülerin “Evde kal” kampanyasına destek videoları televizyonlarda yayımlandı. İspanyollar, yerel saat ile 22.00’de balkon ve pencerelerine çıkarak alkışlarıyla koronavirüse karşı gece gündüz çalışan doktorlara destek verdi.

TURİZMCİLER YARDIM İSTİYOR

Bu arada koronavirüsün İspanyol ekonomisine olumsuz etkileri de giderek ön plana çıkmaya başladı. İspanyol ekonomisinin motoru olan turizm sektörünün temsilcileri yaz için de çok ciddi iptaller aldıklarını belirterek “İflas ve işten çıkartılmaları önlemek için direkt yardıma ihtiyacımız var.” çağrısında bulundu.
Hükümet, yıl başında 2020 için yüzde 1,6’lık büyüme öngörüsünde bulunurken, ulusal basına konuşan ekonomi uzmanları, “Hemen ekonomik daralmaya girdik. Şimdiden yüzde 1’lik bir küçülmeden bahsedebiliriz.” yorumunu yaptı.

ÖLÜ SAYISI 193’E ÇIKTI

İspanya’da koronavirüs nedeniyle ölü ve vaka sayılarında bu zamana kadarki en yüksek artışın bugün görülmesi dikkati çekti. Son verilere göre ölü sayısı 73 artışla 193 oldu, vaka sayısı ise 2 binden fazla artışla 6 bin 250’nin üzerine çıktı.
Kovid-19’dan dolayı 80’den fazla ülke İspanya’dan gelen yolcuların girişine yasak getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir