Erdoğan: S-400’ü bırakıp tamamen Patriot’a yönelemeyiz

Erdoğan: S-400’ü bırakıp tamamen Patriot’a yönelemeyiz

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “”Amerika da, Rusya da benim dostum olsun istiyorum. Bizim gayretlerimiz bunun için.” dedi.

Erdoğan, ABD dönüşünde uçakta gazetecilerle söyleşi gerçekleştirdi.
ABD ziyaretindeki görüşmelerde, Suriye’deki gelişmeler, ABD ile varılan 17 Ekim mutabakatı, PKK/YPG terör unsurlarının bölgeden tamamen çıkartılması, DEAŞ’la mücadele, DEAŞ’lı tutukluların durumu, siyasi sürecin ilerletilmesi, Güvenli Bölgenin kurulması, S400, Patriot ve F-35 programı, NATO’daki dayanışma, 3-4 Aralık’ta Londra’da yapılacak NATO Liderler Zirvesi ve genel olarak terörle mücadele konuları üzerinde yoğunlaştıklarını aktaran Erdoğan, FETÖ konusunun da ayrıca konuşulduğunu ve ABD’deki siyasi ortamın da ele alındığını vurguladı.

Erdoğan, “Bu sorunların karşılıklı saygı ve milli çıkarlar temelinde çözümü için Sayın Trump’ın samimi bir çaba içinde olduğunu söyleyebilirim. Trump’a karşı olan çevrelerin ilişkilerimizin bozulması için yoğun bir çaba içinde olduğunu da ifade etmemde fayda var. 1915 olaylarıyla ilgili tasarının bir yaptırım yasasıyla birlikte Temsilciler Meclisi’nden geçirilmesinin temel sebebi de zaten bu. Özellikle Ermeni meselesi ve 1915 olaylarıyla ilgili olarak hem Sayın Trump’a hem Beyaz Saray’da buluştuğumuz senatörlere detaylı bilgi verdim ve tarihi hadiselerin siyasileştirilmesinin büyük bir hata olduğunu kendilerine anlattım.” değerlendirmesinde bulundu.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Oval Ofis’e davet ettiği beş senatöre Suriye’deki durumu, YPG’nin bir terör örgütü olduğunu ve S400 konusunu anlatma imkanı bulduklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
“Patriotları almaya hazır olduğumuzu Sayın Trump’a söyledim. F-35 programının müşterisi değil ortağı olduğumuzu da kendilerine hatırlattım. Biz NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahibiz. Amerika ile de güçlü ilişkilerimiz var. Fakat savunma kaynaklarımızı çeşitlendirmek de ulusal çıkarlarımızın ve egemenlik haklarımızın bir gereğidir. ‘S400’ü de savunma sistemlerimizin içerisinde önemsiyoruz. Uygun şartlarda verecekseniz biz Patriotları da alabiliriz’ dedik.
‘Patriotları alırken S400’ü tamamen kaldırma teklifini biz egemenlik haklarımız üzerinde bir tasarruf olarak görüyoruz ve kesinlikle doğru bulmuyoruz. Aynı şeyi Yunanistan için bugüne kadar hiç söylemediniz. Şu anda Yunanistan’da S300 var. Orası için hiç böyle bir ses çıkmadı. Orası için böyle bir adım atmıyorsunuz.’ dedik. Dolayısıyla bu konudaki tavrı biz, özellikle egemenlik haklarımız üzerinde bir tasarruf olarak görüyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu kadar ısrarı görünce S400 meselesinin çözümü için dedik ki ‘Gelin bizim tarafta İbrahim Bey (Kalın), öbür tarafta ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı (Robert) O’Brien birlikte NATO’nun koordinatörlüğünde savunma bakanlıklarımızı da devreye sokmak suretiyle bir çalışma başlatalım ve bu çalışmanın neticesinde durumu görelim.” önerisinde bulunduklarını bildirdi.

ABD’nin “S400, F-35’le koordineli bir savunma sistemi değil.” görüşünde olduğunu anlatan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
“Zaten F-35’i vermiyorsun ki. Bu da ayrı bir olay. 2 milyar 400 milyon dolar bir total fiyatı var. Biz şu ana kadar 1 milyar 400 milyon dolarını ödemişiz ve siz bize daha bir tane F-35 vermiş değilsiniz. Hep söylediğimiz şey şu; biz müşteri değil ortağız. Şu anda bu görevlendirmeyi yaptık. Temennim odur ki çalışmalar sonunda olumlu bir netice alırız. Fakat ben burada da yine Trump’ı çok daha olumlu gördüm. Yaklaşımlarında daha yapıcı gördüm.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörist Mazlum Kobani ile ilgili bir de CIA belgesinden bahsettiniz. Bu ilk defa açıkladığınız bir şeydi? O belgenin içeriği neydi, ona nasıl tepki gösterdiler?” sorusu üzerine de “Tabii bu gizli bir belge. CIA, Ferhat Abdi Şahin’in nasıl bir terörist olduğunu belge ile bizim istihbarat teşkilatımıza gönderdi. Biz de ‘Buyurun, biz söylemiyoruz, CIA sizin istihbarat teşkilatınız, size onun evrakını veriyoruz’ dedik.” karşılığını verdi.

FETÖ’nün ABD tarafından himaye edilmesine son verilmesi konusunda eskiye nazaran farklı bir tutumun söz konusu olup olmadığına, bir değişiklik gözleminin bulunup bulunmadığına ilişkin bir başka soru üzerine Erdoğan, 5 senatöre ve Trump’a bu konuyu izah ettiğini aktardı.
Erdoğan, “Zaten basın toplantısında da bütün dünyanın gözü önünde söyledim. Ama şu an itibarıyla hala bizim beklediğimiz noktada değiller. Söylediklerinde elle tutulur bir şey yok. Biz şimdi yine bütün adli deliller ile dosyaları kendilerine verdik. Adalet bakanlıkları arasındaki görüşmeler hala devam ediyor, edecek. Yılmadan usanmadan takip edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amerika da, Rusya da benim dostum olsun istiyorum. Bizim gayretlerimiz bunun için.” dedi.

Güvenli Bölge konusunda Erdoğan, “NATO ülkelerinin tavrını göreceğiz. Olumlu yaklaşım alırsak ilk etapta kuzeyde bir barış koridoruyla ilgili adım atabiliriz.” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’li senatör Lindsey Graham’ın Türkiye karşıtı açıklamalarıyla ilgili, Ben kendisine gerekenleri söyledim. Bugün dersini aldı.” ifadelerini kullandı.

Db/trt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir