Erhürman: Sonuç odaklı, ucu açık olmayan bir süreç istiyoruz

Erhürman: Sonuç odaklı, ucu açık olmayan bir süreç istiyoruz

Anamuhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e çağrı yaparak Rum Lider Anastasiadis’ten Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmanın altını doldurmasını istemesi gerektiğini vurguladı.

Partisinin bir etkinliğinde konuşan Erhürman,Kıbrıs konusuna da değindi, üç ayaklı yol haritasını paylaştı.

Erhürman, “bir an önce masadaki formül olan federasyon temelinde kapsamlı çözüme ulaşmak; kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomik model yaratmak ve kısa vadede kapsamlı çözüme ulaşmanın mümkün olmadığının görüldüğü koşullarda ülkeyi adım adım çözüme yaklaştıracak güven yaratıcı önlemleri hayata geçirmek” olarak sıraladığı yol haritasının ülkedeki her bir yurttaşa anlatılmasını istedi.

Federasyonun formülünün görüşüldüğü müzakere masasında görüşülmemiş bir konu kalmadığını söyleyen Erhürman, çözümün sağlanabilmesi için siyasi eşitlik ile ilgili tartışmalar ortadan kaldırılarak, geçmiş mutabakatlar teyit edilerek, ucu açık olmayan ve sonuç odaklı bir yöntem çerçevesinde masaya oturulması gerektiğini vurguladı.

Anastasiadis’in BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya değinen Erhürman, Anastasiadis’in siyasi eşitliği kabul ettiğini söylediğini, bunun üzerinde durulması gerektiğini belirtti.

Erhürman, “Sayın Anastasiadis’in söylediklerinin üzerinde durmak gerekiyor. Konuşmasında, 11 Şubat 2014 tarihli belgenin, geçmiş mutabakatların ve bugüne kadar “yoktur, onun yerine 4 Temmuz belgesi vardır” dediği 30 Haziran belgesinin referans kavramları içerisinde yer almasını kabul ettiğini söylüyor. Genel Sekreter Sayın Guterres de kendisiyle yapacağı görüşmede, bunların üzerinde durmalı ve söylenenlerin altının açık biçimde doldurulmasını talep etmelidir. Sayın Anastasiadis’in örneğin siyasi eşitliği ve geçmiş mutabakatları kabul ediyorum derken, bunların etkili katılımı ve dönüşümlü başkanlığı da içerdiğini kabul ediyor olduğunu Sayın Guterres önünde teyit etmesi sağlanmalıdır. Eğer buralarda samimiyet varsa Sayın Guterres’in ucu açık olmayan ve sonuç odaklı bir müzakere çerçevesini oluşturması için zemin var demektir.”ifadelerine yer verdi.

BRT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir