Fizyoterapistler Birliği’nden önlem önerisi

Fizyoterapistler Birliği’nden önlem önerisi

Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Birliği Yürütme Kurulu, dünyayı, ülkemizi ve insanlığı tehdit eden Novel COVID-19 salgını ile ilgili Bakanlar Kurulu kararlarına göre özelde çalışan sağlık çalışanları ile ilgili bir düzenleme olmadığı için gelen talep üzerine önlem amaçlı bir dizi öneri yaptı.

Kıbrıs Türk Fizyoterapistler Birliği Yürütme Kurulu’nun önerileri şöyle:

Acil hastalar haricinde hastaların Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Merkezleri’nde alınmaması, merkezde tedaviye alınan her hasta için aşağıda detaylandırdığımız hijyen kurallarına uyulması; Acil Hasta kapsamı içinde ağrı düzeyi yüksek, acil postoperatif ortopedik rehabilitasyon ve fizyoterapi hastalarının tedavilerinin yapılması; Rehabilitasyon gerektiren nörolojik ve pediatrik grup hastalarla hem yakın temas gerektiği hem de hastanın kullanabileceği yürüme yardımcısı gibi metal yüzeylerle bulaş riski yüksek olduğu için bu hastaların çok acı olmadıkça tedaviye alınmaması; Ev içi yapılan fizyoterapi uygulamalarının gereken hijyen kuralları hastalar tarafından sağlandığından emin olunmadığı sürece yapılmamasını; Pilates, Yoga vb gibi grup egzersizleri FTR merkezlerinde yapılmamasını, ama fiziksel aktivitenin de hem bağışıklık sistemine hem de mental sağlık açısından önemli olduğunun unutulmaması ve online olarak grup egzersiz hizmetlerinin verilmesini öneriyoruz”

Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Fizyoterapistler Konfederasyonu’nun Novel Covid-19 ile ilgili fizyoterapistlere ve hastalara önerdiği hijyen uygulamalarda yer verildi:

“Fizyoterapistler içi: Her tedaviden önce ve sonra ellerinizi en az 20 sn boyunca antibakteriyel bir sabun yardımı ile yıkayınız. Tedaviler esnasında mutlaka maske kullanınız ve uzun kollu önlük tercih ediniz. Her hasta için ayrı ve yeni eldiven kullanınız, eldivenleri kullanmadan önce mutlaka dezenfektan bir jel veya alkol ( %70 etil alkol içerikli) ile temizleyiniz ve kullandıktan sonra hiçbir yüzeye değmeden kapaklı bir çöpe atınız. Kullanacağınız fizyoterapi ekipmanlarını ( elektroterapi cihazı, masaj yeği/ jeli, egzersiz yardımcısı vb) her hastadan önce ve sonra dezenfektan bir jel ile siliniz. Her hasta için ayrı çarşaf kullanınız. Hastalarınıza online hizmetler yapabileceğinizi öneriniz. Her hastanın tedaviye alınmadan önce digital bir ateş ölçer ile temperatürüne bakılmalı ve 37 derecenin üzerinde ateşi olan hastalar tedaviye alınmamalıdır.

Hastalar için: FTR Merkezine gelmeden önce ve tedaviye girmeden önce ellerinizin 20 sn boyunca antibakteriyel bir sabun yardımı yıkayınız. Kıyafet ve ayakkabılarınızı tedaviye gelmeden önce dezenfektan bir jel veya alkol ( %70 etil alkol içerikli) yardımı ile siliniz. Eğer Nobel COVID-19 semptomları olan: kuru öksürük, yüksek ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı veya solunum güçlüğünden bir tanesine bile sahipseniz tedaviye gelmeyiniz ve evinizden çıkmayınız. KT Tabipler Birliği ve Sağlık Bakanlığı’nın coronavirus telefon hattına ulaşınız. 05338501188- 05428501188. Acil olmayan tedaviler haricinde online tedavi almaktan çekinmeyiniz”

Db/tak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir