Hükümet Programı Meclis’te görüşülüyor

Hükümet Programı Meclis’te görüşülüyor

Başbakan Ersin Tatar başkanlığındaki Ulusal Birlik Partisi -Halkın Partisi koalisyon hükümetinin programı, Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülüyor.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu,hükümet programının görüşülmesi gündemiyle Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay’ın başkanlığında toplandı.

Hükümet Programı üzerine ilk konuşmayı Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı yaptı.
41. hükümetin kurulmasını etik olarak doğru bulmadığını, siyasetin yerlerde gezdiğini ifade eden Arıklı, Temiz toplum temiz siyaset gibi iddialı sözlerle hesap sormaya gelen HP’nin şimdi ,hesap sormaya geldiğini iddia ettiği UBP ile koalisyona gittiğini ifade etti.

Halkın UBP- HP koalisyonuna büyük tepkisi olduğunu savunan Arıklı, çeşitli ithamlarda bulunulan bir parti ile nasıl koalisyona gidildiğini sordu.

Konuşmasında eğitimden, tarıma kadar birçok konuda eleştiriler getiren Erhan Arıklı, KIB-TEK’in borçlarının nasıl ödeneceğini de sordu.
Arıklı YDP olarak 41. Hükümete güven oyu vermelerinin mümkün olmadığını ret oyu vereceklerini kaydetti.

Daha sonra DP Genel Başkanı Serdar Denktaş söz aldı.

Denktaş, 4’lü koalisyon ile ilgili birşey söylemeyeceğini bu konuda çok konuşulduğunu ifade ederek, 41. Dönem hükümetinin programında birşey olmadığını acele ile hazırlandığını söyledi.
Başbakan Tatar’ın ana muhalefet koltuğunda 4’lü koalisyon hükümetine al gülüm ver gülüm hükümeti dediğini anımsatan Denktaş, Hazine ve Muhasebe Dairesi’nin Maliye Bakanlığı’ndan alınmasını eleştirdi.

Başbakanlığa bağlanan Hazine ve Muhasebe Dairesi ile Eski Eserler Dairesi’nin altının boş olduğunu ileri süren Denktaş, Maliye’nin bu şekilde bölünmesinin yürüyemeyeceğini , sisteminin tamamen bozulacağını belirterek “Maliye Bakanlığı demek ki sadece noterlik görevi yapacak” dedi.

Spor Dairesi konusunda da bir kargaşa olduğunu kaydeden Denktaş, “bunların yeniden ele alınarak düzenlenmesi gerekiyor. Aksi halde programın gerisini konuşmaya bile gerek yok, bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerek ” şeklinde konuştu.

Hidrokarbon arama çalışmaları konusunda da değerlendirmelerde bulunan DP Genel Başkanı, bölgemizde bulunan hidrokarbon miktarının abartı olduğunu ancak Kıbrıs’a yeteceğini belirtti. Serdar Denktaş bu konunun sorun yaratmak için kullanıldığını ifade etti.

Bu konuda Türkiye ile birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Serdar Denktaş, “ İki toplumlu iki kesimli bir federal yapının olmayacağı ortada, Türkiye’ye bağlanalım” söylemlerini ortaya atan bir kesimin varlığından da söz etti.

Denktaş , “bu devletin kurulmasından itibaren benim ve partimin aklındaki tek düşünce, KKTC devletinin yaşatılmasıdır, KKTC bizim en önemli teminatımızdır. bu devleti biz kurduk, o nedenle de yaşatılması gerekir” şeklinde konuştu .

Denktaş bu noktada ortada buluşulması gerektiğini de kaydetti.Türkiye’den planlanan para akışının bir an önce başlaması ve kurulan hükümetin dönem sonuna kadar devam etmesini ümit ettiğini de belirten Denktaş, “devlete sahip çıkarmış gibi yapmayın sahip çıkın kendi özümüze sahip çıktığımızı göstermek zorundayız. Bol hayırlı bir çalışma dönemi dilerim”dedi.

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit de Hükümet Programı ile ilgili yaptığı konuşmada, “ 4’lü koalisyon hükümeti ne söylenen nedenlerle bozuldu ne de yeni hükümet söylenen nedenlerle kuruldu. Kısa bir süre sonra Kıbrıs Türk toplumu bu oyunu bozacak” dedi.

Parti meclisindeki yeni hükümetin onay almasının ardından Başbakan Tatarın gece yarısı TC Büyükelçiliği’ne gittiğini iddia eden Özyiğit, “ gündüzler çuvala mı girmişti” diye sordu
Kabineye girmesine kesin gözüyle bakılan milletvekillerinin de son anda değiştirildiğini savunan özyiğit bu durumu eleştirdi.

Cemal Özyiğit, Kıbrıs sorununu artık iki toplum üzerinden konuşmanın yeterli olmadığını Kıbrıs’taki güç dengelerinin de bu konuda önemli rol oynadığını söyledi.

Hükümet programında yakın gelecekte federal bir ortaklık görülmediğini, AB içinde iki devlet de dahil yeni fikirlerin masaya gelmesi fikrinin ortaya atıldığını ifade eden Özyiğit, “neden gerçek niyetinizi bu bu topluma söylemiyorsunuz “ dedi.

Federal devletin tek gerçekçi çözüm modeli olduğu görüşünü aktaran Özyiğit, TDP’nin Parti Meclisinde Kıbrıs konusunda alınan kararı da okudu. Haberimiz yayına hazırlandığı sırada Meclis çalışmalarını sürdürüyordu.
(BRT)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir