İlk sefer hüsran oldu

İlk sefer hüsran oldu

İngiltere’deki öğrencileri KKTC’ye taşıyan ilk chareter seferin Ercan’a inişinden itibaren yaşanan süreç tam bir fiyasko oldu

PINAR BARUT

KKTC hükümeti, Kovid-19 salgınının tüm dünyayı etkisi altına alması sebebiyle, İngiltere’deki Kıbrıslı Türk öğrencilerin, ülkeye getirilmesi için harekete geçti, oradaki  yaklaşık 330 öğrenci, 2 charter dün adaya getirildi. 159 öğrenciyi taşıyan ilk uçak, sabaha karşı 02.00 sıralarında adaya iniş yaptı.

Havaalanından otobüslerle alınan öğrenciler, bazı odalara temizlik yapılmadığı iddiasıyla, 14 günlük karantina sürecini geçirecekleri yurda girmek istemedi ve içerideki durumu, dışarıda bekleyen ailelerine iletti.

Ailelerin ve öğrencilerin, olayı sosyal medyada paylaşmasıyla da, saatlerce sürecek olan bir kaos başladı.

Öğrenciler yurtta kalmayı reddetti

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İngiltere’de öğrenim gören öğrencileri getiren ilk charter seferi, bu gün sabah saat 02.10 itibarıyla Ercan Havaalanına iniş yaptı. Öğrencileri, havalimanında, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay karşıladı.

Öğrenci aileleri, bazı odaların temizlenmediği iddiasıyla, yurdun dışına çıkan çocuklarının yanına giderek, başka bir yere yerleştirilmeleri talebiyle beklemeye başladı.

Akıncı: Tatar’a ulaşamadım, Özersay’ı aradım

Durumu, kendisini arayan ailelerden öğrendiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, öğrencilerin götürüldüğü yurt önüne giderek olayla ilgili bilgi aldı.

Durumu öğrendiği andan itibaren hükümet yetkililerine ulaşmaya çalıştığını, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’a ulaşarak gelmesini istediğini söyleyen Akıncı, Başbakan Ersin Tatar’a ise ulaşamadığını söyledi.

Akıncı, öğrenciler, belirlenen yeni karantina merkezlerine götürülünceye kadar yurt önünden ayrılmadı.

Erhürman ve Özersay da oradaydı

Akıncı’nın ardından, olayın yaşandığı yurda gelen CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, olayla ilgili bilgi aldı.

Sürecin iyi yönetilemediği ve Sağlık Bakanlı tarafından, gerekli denetimlerin yapılmadığını söyleyen Erhürman, öğrencilere ve ailelerine moral vermeye çalıştı.

Özersay ise, tüm öğrencilerden ve ailelerinden özür dileyerek, öğrencilerin, belirlenen yeni karantina merkezlerine götürülme sürecini koordine etmek için yoğun bir telefon trafiği yaşadı.

LTB öğrencilere, simit ve meyve suyu dağıttı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Lefkoşa Türk Belediyesi Mehmet Harmancı’yla telefonda konuşarak, uzun süre dışarıda bekleyen öğrencilere gıda yardımı yapılmasını kararlaştırdıklarını söyledi.

Bunun üzerine harekete geçen LTB Zabıta Ekibi, kısa süre içinde, kasalarca simit, poğaça ve meyve suyunu getirerek, öğrencilere dağıttı.

Öğrenciler Alsancak’taki Riverside Otel’e götürüldü

Öğrenciler, uzun ve yorucu bir bekleyişin ardından, yurt önüne gelen 5 ayrı otobüsle, polisler eşliğinde bindirilerek, 14 günlük karantina sürecini geçirmek üzere, Girne Alsancak’ta bulunan Riverside Otel’e götürüldü.

İngiltere’den bugün gelecek ikinci uçağın ise akşam saatlerinde adaya varması bekleniyor.

 

Tatar: Cumhurbaşkanı insanları kışkırttı

Öğrencilerin, belirlenen yeni karantina merkezlerine götürülmek üzere, otobüslerle yurttan ayrılmasının ardından, öğle saatlerinde bölgeye gelen Başbakan Ersin Tatar, herkesi böylesi zor bir dönemde sağduyulu olmaya çağırarak, “Bugün birlik olma günüdür, siyaset yapma günü değildir, asla kışkırtmalara gelmeyelim” dedi.

Tatar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı, siyaset yaparak, insanları kışkırtmakla, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ı da, özür dileyerek, hükümeti suçlu göstermekle suçladı.

 

Bir öğrenci karantina merkezine götürüldü

İngiltere’den gelen öğrenci kafilesinin, Riverside Otel’e yerleştirilmesinin hemen ardından, herkesi telaşlandıran bir gelişme yaşandı.

Kafiledeki bir kız öğrencinin, yüksek ateş sebebiyle hastaneye götürüldüğü haberi, yaşanan gerginliklerin üzerine adeta tuz biber olurken, öğrencinin, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki karantina merkezine götürüldü öğrenildi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir