İran’da hava kirliliğinden etkilenen bin 541 kişi hastanelere başvurdu

İran’da hava kirliliğinden etkilenen bin 541 kişi hastanelere başvurdu

İran Acil Yardım Kurumu Sözcüsü Mücteba Halidi, başkent Tahran, İsfahan, Elburz ve Merkezi eyaletlerinde, son 24 saatte hava kirliliğinden etkilenen bin 541 kişinin acil servislere müracaat ettiğini söyledi.

Halidi, 1051’i Tahran’da olmak üzere 570 kişinin nefes darlığı, 971 kişinin de kalp rahatsızlığı nedeniyle hastanelere başvurduğunu belirterek, hassas gruplar başta olmak üzere bölge sakinlerine, zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamaları ve çıktıklarında da maske takmaları çağrısı yaptı.

Hassas gruplardan toplu taşıma araçlarını kullanmamaları istendi

Bu arada kirliliğin 120 mikrogram/metreküp olarak ölçüldüğü Doğu Azerbaycan eyaletinin merkezi Tebriz’de de hassas gruplardan toplu taşıma araçlarını kullanmamaları istendi.

Merkezi eyaletine bağlı Arak kentinde de hava kirliliği nedeniyle tüm okullarda eğitime ara verildiği bildirildi. İsfahan’da da hava kirliliğinin 145 mikrogram/metreküp olarak belirlendiği aktarıldı.

Ahvaz kentinde sis nedeniyle görüş mesafesi sıfıra indi

Huzistan eyaletinin merkezi Ahvaz kentinde, sis nedeniyle görüş mesafesinin sıfıra indiği ve uçak seferlerinin iptal olduğu belirtildi.

Rezevi Horasanı’nın merkezi Meşhed şehrinde de hava kirliği nedeniyle hassas gruplardan mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamaları istendi.

Ayrıca Tahran’da mart ayından bu yana toplam 52 gün, havada yoğun kirlilik tespit edildiği kayıtlara geçti.

Tahran hava kirliliğinde dünya genelinde 12’nci sırada

Hava sirkülasyonuna uygun olmayan fiziki yapısı ve nüfus yoğunluğunun yanı sıra eski araçlar ile milyonlarca motosikletin çıkardığı egzoz gazları, Tahran’da hava kirliliğini artıran etkenler arasında gösteriliyor. Tahran, dünya genelinde şehirlerdeki hava kirliliği sıralamasında 12’nci sırada yer alıyor.

Hava kalitesi endeksinde, bir metreküp hava içindeki partikül maddeye (PM10) göre belirlenen değerler şöyle sıralanıyor:

0-50 arası temiz hava (yeşil), 51-100 orta (sarı), 101-150 hassas (turuncu), 151-200 sağlıksız (kırmızı), 201-300 kötü (mor), 301-500 tehlikeli (kahverengi).

Kaynak: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir