İsrail askerlerinin Gazze Şeridi’nin doğu sınırında Mart 2018’den bu yana düzenlenen gösterilerde müdahalesi devam ediyor. O gösterilerde sakat kalan Filistinlilerin hayata tutunmasını ise spor sağlıyor.
Vücut geliştirmeye gidiyorlar
Geçen yılki gösterilerde ayaklarından birini kaybeden Muhammed el-Ahras, Basim ed-Duhani, Muhammed Hüseyin ve Hamis Fucu “sakatlık” haline teslim olmayıp fitness salonunda vücut geliştiriyor.
Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde bulunan spor salonuna düzenli olarak devam eden Filistinli 4 arkadaş, hem fiziksel güçlerini korumaya hem de hayatlarına kaldıkları yerden devam etmeye çalışıyor.
Ayaklarını kaybetmiş olsalar da güçlü bir bedene sahip olmak istiyorlar
Gazze sınırında düzenlenen Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterileri sırasında İsrail askerlerince sakat bırakılan Filistinliler, yaşadıklarını anlattı.
Basim ed-Duhani, 29 Haziran 2018’de İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu sağ ayağını kaybetti.
Vurulmadan önce altı ay süreyle fitness yaptığını belirten Duhani, ayağını kaybetmesinin ardından sporu bırakmak zorunda kaldı.
Sporu bıraktıktan sonra vücudunun eski gücünü kaybetmeye başladığını dile getiren Duhani, hareketsizliğin neden olduğu hastalıklara yakalanmamak için 3 ay önce yeniden spora başlamaya karar verdiğini söyledi.
“Ayağımın biri olmadığı için bu sporu eskisi kadar kolay yapamıyorum” diyen Duhani, daha çok göğüs ve kol kaslarını güçlendiren hareketler üzerinde yoğunlaştığını söyledi.
İsrail’in durdurmak istediği hayatlarına devam ediyorlar
18 Mayıs 2018’de sağ ayağını kaybetmesinden önce iki yıl boyunca bu spora devam ettiğini aktaran Muhammed el-Ahras ise “Sakatlandıktan sonra vücudum zayıflamaya ve etrafımdaki insanlar bana engelli gözüyle bakmaya başladı. Ben de bu algıyı değiştirmek istedim” diye konuştu.
Arkadaşlarının da teşvikiyle yeniden spora ve aktif hayatına geri döndüğünü dile getiren Ahras, şunları söyledi:
“Engelli olmanın zorluklarını yenmek ve İsrail’in hareketimi kısıtlayarak durdurmak istediği hayatıma devam etmek istiyorum.”
Ahras, sporun, özellikle ayaklarını kaybeden ve yürümekte zorluk çeken kişiler için bir tür hayata geri dönüş modeli olduğunu sözlerine ekledi.
200’den fazla Filistinli şehit oldu
Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler, 30 Mart 2018’den bu yana İsrail sınırında “Büyük Dönüş Yürüyüşü” adı altında barışçıl eylemler düzenliyor.
İsrail askerleri ise “sürgün edildikleri topraklarına dönmeyi ve 2006’dan beri Gazze’ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını” talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor. İsrail askerlerinin bir yılı aşkın süredir devam eden barışçıl gösterilere müdahalesinde şu ana kadar 200’den fazla Filistinli şehit oldu, çok sayıda Filistinli yaralandı.
Kaynak: AA