Kalkınma Bankası, 2018 faaliyet dönemine ilişkin 25’inci Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi.
Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Akmercan Genel Kurul’da yaptığı açılış konuşmasında, bankanın 26 yıldır katma değeri yüksek projelere ve bölgesel kalkınmanın finansmanına destek vererek ülke ekonomisinin sürdürülebilir gelişimine katkı sağlamaya çalıştığını söyledi.
Kalkınma Bankası bilançosu aktif toplamının 2018 yılında bir önceki yılsonuna göre yüzde 37, kredi miktarının ise yüzde 42,4 arttığını belirten Akmercan, kredilerin toplam aktif oranının ise yüzde 67 ile KKTC bankacılık sektör ortalamasının üstünde yer aldığını kaydetti.
Akmercan, bankanın 2018 yılı reel karının ise 10,7 milyon TL olduğunu söyledi.
Yeni yönetim kurulunun 6 aylık görev süresi boyunca banka değerlerine bağlı görev yaptığını belirten Ethem Akmercan, “siyasi atama olsak da siyasilerden baskı görmedik, taleplerin içeriğine baktık isimlere değil” dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da Kalkınma Bankası’nın normal bir banka olmadığını, ülke kalkınması için özel bir role sahip olduğunu belirterek, kurumu önemsediklerini söyledi.
Siyasi anlamda bankanın kararlarına müdahale etmediklerini ifade eden Özersay, bankanın kendi kurumsallaşmasına odaklanması gerektiğini kaydetti.
Özersay, bankanın doğru ve ihtiyaçlar doğrultrusunda kredi vermesi, verdiği kredinin de geri dönüşünü takip etmesi gerektiğini vurgulayarak, banka yönetimlerinin hükümetlerin ömrüyle kısıtlı olmaması için profesyonelleşmeye önem verdiklerini söyledi.
Başbakan Ersin Tatar da ülkenin kalkınmasıda Kalkınma Bankasının önemli bir yeri olduğunu belirterek, gelen kredi taleplerinin siyasi baskı ile onaylanmaması ve kaynakların çarçur edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Ülkeye duyulan güven nedeniyle tasarrufların, dolayısıyla da mevduatların arttığına, artan mevduatların ise Kalkanıma Bankası’nın kaynaklarını artırdığına işaret eden Tatar, “bu kıt kaynak en iyi şekilde değerlendirilmelidir” dedi.
Başbakan Tatar, Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay ile iyi ve temiz yönetime büyük önem verdiklerini ve bu konuda “marka” olduklarını belirterek, atadıkları Yönetim Kurullarının da bu doğrultuda hareket edip markalarını bozmaması gerektiğini söyledi.
Yönetim Kurulu’ndan projelere kredi kullandırırken kendi paralarını kullandırırmış gibi hareket etmesini isteyen Başbakan, “kıt kaynakları en iyi şekilde hak edene ve realist projelere aktaralım. Sektörlerin doygunluğuna da bakalım” dedi.
Başbakan Tatar, bilançoda sıfır olarak gösterilse de dönmeyen kredilerin takibine büyük önem verilmesini de istedi.
Konuşmaların ardından bilanço ve kar zarar hesapları ile denetçiler raporunun ele alındığı genel kurulda sermaye artırımına da gidildi. (BRT)