Karantina keşmekeşi

Karantina keşmekeşi

Güneş Rezidans Öğrenci Yurdu, içindeki öğrenciler boşaltılmadan yurt dışından gelen vatandaşların yerleştirildiği karantina merkezine dönüştürüldü. Yurtta kalan öğrenciler isyan etti, aileler tedirgin

“HABERİMİZ DAHİ YOKTU”: Havadis’e ulaşan, Güneş Rezidans Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrenciler, “Geçtiğimiz akşam, balkonda otururken, bir otobüs geldi. İçinden polisler ve izolasyon kıyafeti giyen sağlık ekiplerinin indiğini, ardından da, 20-30 kişilik bir grupla yurda girdiğini gördük. Odalara yerleştirildiler. Haberimiz dahi yoktu” diyerek isyan etti

 

ÖĞRENCİLER GİRİP ÇIKIYOR: Durumu öğrenip yurt yönetimini arayarak hesap soran ailelere ise “hazırlıksız yakalandık ama korkmayın, gereken tedbirler alındı” yanıtı verildi. Karantinaya alınan yolcuların yerleştirildiği yurtta kalan öğrencilerin ise binaya serbestçe giriş çıkış yapmaya devam ediyor

YEMEK DAHİ YİYEMİYORUZ:  Yıllık ücretlerini peşin ödeyen ve gidecek yerleri olmayan öğrenciler öfkeli ama çaresiz. Yaşadıklarını Havadis’e anlatan öğrenciler, “Ücretini peşin ödememize rağmen,   korkudan yemek dahi yiyemiyoruz” dedi

LATİF, ÖĞRENCİLERİ SUÇLADI: Güneş Rezidans sahibi Ahmet Latif, önce yurda yolcu getirildiğini kabul etmedi, ardından binanın yurt değil, otel olarak çalıştırıldığını söyledi. “Karantina yok. Sadece gözlem altındalar” savunması yapan Latif, “Burada kalmaktan mutsuz olanlar, korku havası yayıyorlar” diyerek, öğrencileri suçladı

 

 

Pınar BARUT

Bakanlar Kurulu kararı gereği, Güney Kıbrıs’tan ve yurt dışından ülkeye gelecek olan tüm KKTC vatandaşları, belirlenen karantina merkezlerinde, 14 günlük zorunlu karantinaya alınıyor.

İlk belirlenen karantina merkezinin, Çatalköy’de bulunan Malpas Otel olduğu, bir diğerinin de, Mağusa’da bulunan Arkın Palm Beach Otel olduğu açıklanmıştı.

Havadis’e gelen ihbara göre, dün Lefkoşa, Ortaköy’de bulunan Güneş Rezidans adlı öğrenci yurduna da, yurt dışından gelen 2 ayrı yolcu grubu yerleştirildi.

14 günlük karantina süreçlerini burada geçirecek yolculardan, yurtta kaşan 15 civarı öğrencinin haberinin olmaması, yurtta panik yarattı.

Havadis’e ulaşan öğrenciler, yıllık ücretini peşin ödedikleri yurtta, Kovid-19 şüphesi olan yolcuların kalmasına tepki gösterirken, ailelerinin de tedirgin olduklarını söyledi.

Öğrencilerin iddiasına göre, yurda gelen çok sayıda polis ve sağlık ekibini gördükleri anda durumdan haberleri oldu.

Yine iddiaya göre, yurt yönetimini aryan öğrenci aileleri, ‘Hazırlıksız yakalandık. Ama korkmayın, çocuklarınız güvende, her türlü tedbir alındı’ cevabını aldı.

Havadis’e konuşan yurt sahibi Ahmet Latif ise, ‘Karantina değil, izolasyon. Sağlık Bakanlığı ekiplerinin yönlendirmesiyle, öğrencilerimiz için her türlü tedbiri aldık’ savunmasında bulundu.

Dünyaca kabul gören, karantina ve izolasyon koşulları hakkındaki tüm bilgiler ise haberin sonunda, siz okuyucularımızın bilgisine sunulmuştur.

 

“Haberimiz yoktu, polis ve sağlık ekipleriyle geldiler”

Lefkoşa Ortaköy’deki Güneş Rezidans Öğrenci Yurdu’nda kalan öğrenciler, dün Havadis’e ulaşarak, yurtta yaşananlarla ilgili rahatsızlıklarını dile getirdi.

Öğrencilerin iddiasına göre, yurt dışından gelen ve Bakanlar Kurulu kararıyla, 14 gün boyunca karantina merkezlerinde gözlem altında kalacak olan KKTC vatandaşlarının bir kısmı, kendilerine haber dahi verilmeden yurttaki odalara yerleştirildi.

“Haberimiz dahi yoktu. Geçtiğimiz akşam, balkonda otururken, bir otobüs geldi. İçinden polisler ve izolasyon kıyafeti giyen sağlık ekiplerinin indiğini gördük” diyen öğrenciler, ardından da ekiplerin, 20-30 kişilik bir grupla birlikte yurda girdiğini söyledi.

 

“Korkudan yemek dahi yiyemiyoruz”

Yurda iki grup halinde yolcu getirildiğini söyleyen öğrenciler, birinci grubun geçtiğimiz gün, akşam saatlerinde, ikinci grubun ise, dün sabaha karşı getirildiğini ve yurdun arka kapısından giriş yapıldığını kaydetti.

“Arkadaşlarla yurt müdürüne gittik ve durumu sorduk. Sıkıntı etmememiz gerektiğini, gelenlerin 14 gün boyunca odalarından çıkmayacaklarını söylediler” diyen öğrendiler, virüs korkusundan yemek dahi yiyemediklerini söyledi.

 

“Ailelerimize ‘hazırlıksız yakalandık’ cevabı verdiler”

Gelen yolcuların, Kovid-19 şüphesiyle karantina altına alındığı öğrenen öğrenciler, ailelerine haber vererek durumu anlattıklarını belirtti.

“Ben aileme haber verdim, onlarda müdürü aradı. Müdür anneme, ‘hazırlıksız yakalandık, ani oldu ama korkmayın, tüm tedbirleri aldık’ demiş” diyen bir öğrenci, ailelerdeki tedirginliğin devam ettiğini söyledi.

 

“Kapıda polis yok, güvenlik şeridi çekilmedi. Korkuyoruz”

Kaldıkları yurdun yıllık ücretini peşin ödediklerini söyleyen öğrenciler, gidecek başka yerleri olmadğı için mecburen yurtta kaldıklarını söyleyerek, kendilerine, “Gelenler hasta değil. Virüs taşıyorlarsa bile kuluçka dönemindeler. Odalarından çıkmaları yasak, temizliklerini de kendileri yapacak” denildiğini kaydetti.

Öğrendiler, “Duyduğumuza göre, Taşucu’ndan, Türkiye’den ve İngiltere’den gelenler var. Karantina böyle mi olur? Biz içerdeyiz, yurdu boşaltmadılar. Kapıda da ne güvenlik şeridi var ne de polis. Korkuyoruz” dedi.

“Öğrencilerin giriş-çıkışı serbest”

Yurtta kalan öğrenciler, şu anda 15 kişi civarında olduklarını, kendilerine de dün itibariyle, haber verildiğini söyledi.

Havadis’e konuşan bir diğer öğrenci ise, “İki grup yolcu getirildikten ve odalara yerleştirildikten 1 gün sonra, odalarımızın kapısının altından bir bilgi notu attılar. Asansörlerden birini iptal ettiler. Neyle çıkarıldılar 2. kata bilmiyoruz. Onlar arka kapıdan getirildiği için, bize ön kapıyı kullanıyoruz. Yurda giriş çıkışımız da serbest” dedi.

 

“Riskimiz yoksa niye ateşimizi ölçüyorlar?”

Öğrenciler, geçtiğimiz akşam yemeğe gittiklerinde ateşlerinin ölçüldüğünü söyleyerek, ‘madem bizim için risk yok, neden ateşimizi ölçüyorlar?” diye sordu.

Olayın ardından sosyal medyada seslerini duyurmaya çalıştıklarını ve paylaşım yaptıklarını söyleyen bir öğrenci ise, yurt yönetimi tarafından uyarıldıklarını ileri sürdü.

Öğrenci, “Gelenler şu an 2. katta kalıyor. Başka bir kafile gelirse, 3. katta kalacaklarmış. Ama 3. katta da öğrenciler var. Nasıl olacak? Sağlıklı insanların olduğu yere nasıl getirilir bunca insan? Biz burayı kalitesi ve temizliğinden dolayı seçmiştik” dedi.

 

Yurt sahibi, önce hayır dedi, sonra kabul etti

Havadis’in ulaştığı, yurt sahibi Ahmet Latif, önce yurda yolcu getirildiğini kabul etmedi, ardından ise Güneş Rezidans’ın yurt olarak değil, otel olarak çalıştırıldığını söyledi.

“Burada karantina diye bir şey yoktur. Sadece izole edildiler ve gözlem altındalar” savunması yapan Latif, böyle bir durumda yapılacak tüm protokolleri uyguladıklarını ve alınacak tüm önlemleri de aldıklarını kaydetti.

 

“Öğrencilerin korkusu bilgisizliklerinden”

Öğrencilerin kendilerine haber dahi verilmedi iddialarını da yalanlayan Latif, tüm öğrencilere yazılı bildirim gönderdiklerini söyledi.

“Bazen bilgisizlik insanları paniğe sürükler. Bilgisi olmadığı için ne olduğunu da doğru yorumlayamaz” diyen Latif, öğrencilerin korkmalarının sebebinin, kendi kafalarında yarattıklarını panik olduğunu savundu.

Latif, “Burada her türlü insan var. Burada kalmaktan mutsuz olanlarda vardır. Bu korku havasını onlar yayıyorlar” diyerek, öğrencileri suçladı.

 

“Bütün organizasyonu bakanlık ekibi yaptı, onlara sorun”

yurda gelen kişilerin, karantina da değil, izolasyon altında tutulan KKTC vatandaşları olduğunu ısrarla vurgulayan Latif, hiç kimsede hastalık belirtisi olmadığını söyledi.

Latif, yurtta kalan çok sayıda öğrenci varken ve yurt boşaltılmadan yolcuların getirilmesinin doğru olup olmadığı sorusuna ise, “Doğru mu değil mi onu Sağlık Bakanlığı bilir. Bütün organizasyonu bakanlıktan gelen ekipler yaptı. Onlara sorun” dedi.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir