Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’nin, yüksek riskli ülkelerden gelecek yolcuların karantinasız girişine olanak sağlayan Bakanlar Kurulu kararlarının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Yüksek İdare Mahkemesi’nde açtığı dava 3 Temmuz’a ertelenmişti. Yarın davanın görüşülmesi bekleniyor.
Özlem Gürkut, “biz davayı dosyalar dosyalamaz ilk duruşma yapıldı ve Yargıç bizi dinledi. Ancak 1 Temmuz tarihinde karşı tarafı dinleme kararı verdi. Bu amaçla istidanın karşı tarafa iletilmesini istedi. 1 Temmuz’da gerçekleşen duruşmada ise Başsavcılık itiraz dosyalamak istedi ve duruşma 3 Temmuz’a ertelendi.
Tabipler Birliği Başkanı Özlem Gürkut, önemli bir paylaşım yaptı ve halka çağrıda bulundu: “Evet… Günlerdir, aylardır virüs dünyadan silinmedi, bize de gelecek, bu bilimsel gerçeğe uygundur diyoruz. Yüksek riskli ülkelerden gelecek yolcularla ilgili düşüncelerimizi ve önerilerimizi tekrar anlatmayacağım.
YİM’de açtığımız dava Başsavcılık itiraz dosyalamak istediği için 3 Temmuz’a ertelendi. Ve bugün 1 Temmuz, resmi olarak hava ve deniz sınırlarımızın açıldığı ilk gün.
A kategorisindeki (düşük riskli) ülkelerden gelen yolcular Türkiye’den aktarmalı uçunca ayni uçakta B kategorisinde sayılan Türkiye’den gelenler de olduğu için topluca B sayılacak ve tümünden B kategorisinden talep edilen çift PCR istenecek. Ama ayni uçakta C yani yüksek riskli ülkelerden gelenler de bulunacak ve onlar ülkeye varınca karantinaya girecek. A’lar B sayılacak ama herkes C sayılmayacak (Ben anlamadım ama bir izahı vardır elbet).
Gelelim bizim yapacağımız PCR’lara: Test sonucu 1 günde çıkar mı? Yolcu taahhüt ettiği gibi izole kalır mı? Peki izolasyonda kalacağı otele veya ikametgahına ışınlanarak mı gider? Taksici? Şoför ile temas etmez mi? Otelde resepsiyon görevlisi? Lokantadaki garson?
Ailesini ziyarete gelen aylardır görmediği anasına, babasına, çocuğuna sarılmaz mı?
Peki bunlardan birisi pozitif çıkınca (çıkacak, bu bilimsel olarak beklenen bir şeydir) verdiği telefon ülkemizde çalışmazsa? Adresi yanlış ise? Biz ulaşana kadar turist olarak geldiği ülkemizde adını bilmediği mekanlarda adını bilmediği kişilerle temas ettiyse? Temaslı takibini yapacak arkadaşlarım gece gündüz uyumasın tabii artık
Açılmak zorundayız. Bunu en baştan beri söyleyenlerdenim. (Nedenleri ayrı bir yazının konusu)
Ama önşartı var açılmanın GÜVENLİ HALDE OLMASI’nın:
Hastane HAZIR
Organizasyon HAZIR
Temaslı takip ekibi HAZIR
TOPLUM da yeterince bilgilendirilmiş, kendini güvende hissedecek halde olmalıdır.
Çünkü açılma kabul edilebilir bir riski göze almak demektir.
Peki bizler BİREYLER olarak ne yapmalıyız?
En baştan beri hiç değişmeyen 3 şey:
1-MASKE (ağzımızı burnumuzu kapayacak şekilde) takmalıyız.
2-FİZİKİ MESAFE (Diğer bireylerle aramıza en az 1 mümkünse 2 metre mesafe) koymalıyız.
3-HİJYEN (Ellerimizi sık sık sabunlu su ile yıkamalı veya alkol içeren bir antiseptikle temizlemeliyiz).
Bir de hepimizin dikkat etmesi gereken nokta var: RİSK GRUBU’nu korumak.
Bunları yaparsak karşımıza virüs taşıyan biri gelse de o da biz de bu tedbirlere uyarsak büyük oranda hasta olmayız.
Panik olmayın. Tedbirli olun.
Bir de sorumlu vatandaşlar olarak SAĞLIK SİSTEMİNİN HAZIR olması için talepte bulunun.
Biz hepimizin sağlığı için sorumlulukla çalışmaya, uyarmaya ve mücadeleye devam ediyoruz.
Siz tedbirli ve sağlıklı olun.”