Korona (Corona) virüsü ne kadar yayıldı? Yarasa çorbası nedir? Koronavirüs (Coronavirus) belirtileri…

Korona (Corona) virüsü ne kadar yayıldı? Yarasa çorbası nedir? Koronavirüs (Coronavirus) belirtileri…

Çin’de ortaya çıkan ve 2019-nCoV olarak adlandırılan yeni bir virüs türü nedeniyle 26 kişi hayatını kaybetti.

Vücudunda korona virüs saptanan kişilerin sayısı 830’a ulaştı. Enfekte kişilerin 177’sinin durumunun kritik olduğu duyuruldu.

Ancak bu resmi rakam ve enfekte kişi sayısının çok daha fazla olabileceğinden şüpheleniliyor.

Virüs sonucu 8 bin 420 kişi müşahede altına alındı.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan virüse şimdiye kadar Hong Kong ve Makao Özel İdari bölgelerinin yanı sıra ABD, Japonya, Güney Kore, Tayland, Suudi Arabistan, Singapur ve Vietnam’da rastlandı.

Hindistan Devlet Bakanı ise Suudi Arabistan’da görevli Hintli bir hemşirenin virüs taşıdığını açıkladı.

Çin’de Hubey eyaleti dışında coronavirüsten ilk ölüm

South China Morning Post’un haberine göre, başkent Pekin yakınlarındaki Hubey eyaleti sağlık komisyonu, Vuhan’daki yakınlarını ziyaret eden ve dün yaşamını yitiren 80 yaşındaki bir erkeğin yeni tip koronavirüs taşıdığının tespit edildiğini açıkladı.

Bu kişiyle yakın temas kuran 76 kişinin karantina altına alındığı belirtildi.

Malezya’da koronavirüs şüphesi

Malezya’nın Borneo Adası’nda yer alan Sabah eyaletinde bir Çinli turistin yüksek ateş ve boğaz rahatsızlığı nedeniyle hastaneye kaldırılması üzerine ülke genelinde, son haftalarda Çin’de yayılan “koronavirüs” tehlikesine karşı tedbirler artırıldı.

Malezya vatandaşlarına, virüsün en çok görüldüğü Çin’in Vuhan kentine zorunlu olmadıkça gitmemeleri çağrısında bulunuldu.

Dünya Sağlık Örgütünden koronavirüs açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durum Komitesi, Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve ülke geneline yayılan yeni tip koronavirüs ile ilgili Cenevre’de dün gerçekleştirdiği toplantının ardından basın açıklaması yaptı.

Komite Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronovirüsle ilgili “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan etmek için erken olduğunu söyledi.

DSÖ’nün virüsle ilgili gelişmeleri yakından izlediğini belirten Tedros, “Bugün acil durum ilan etmememiz, DSÖ’nün olayı ciddi bulmadığı veya ciddiye almadığı anlamına gelmiyor” dedi.
 

Kutlamalar iptal, şehir karantina altında, halk panikte

Virüsün ortaya çıktığı Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde salgının yayılmasını önlemek için sert tedbirler alınmaya başlandı.

Kentte bugün itibariyle, otobüs, metro, feribot seferleriyle hava yolu ve demiryollarının dış hat seferleri ikinci bir talimata kadar kapatıldı.

Polis, şehirden arabayla ayrılmak isteyenlere de engel oldu. Halk marketlere akın etti ve şehrin sokaklarında ilaçlama çalışmaları başlatıldı.

25 Ocak’ta Çin’de, yeni yıl kutlamaları yapılacak. Ancak kutlamalar korona nedeniyle gölgelenmiş durumda.

Makao şehrinde yeni yıl kutlamaları tamamen iptal edildi.

Vuhan’da yerel hükümet ayrıca kentteki turizm destinasyonları ve otellerin 8 Şubat’tan önce büyük çaplı etkinliklerini askıya alması talimatı verirken, söz konusu önlemlerin “virüsün yayılmasını etkili bir şekilde kesmek için” alındığını kaydetti.

Kaynağın yarasa ya da yılan olduğundan şüphe ediliyor

Daha önce virüsün Wuhan’da yasa dışı hayvanların satıldığı bir pazardan yayıldığı tespit edilmişti. 

Çin medyasında yer alan haberlere göre virüsün kaynağı yarasa ya da yılan olabilir.

Bazı uzmanlar ise virüslerin porsuk sıçanlarından gelmiş olabileceği görüşünde.
Bu nedenle ülkenin pek çok yerinde kümes hayvanlarının dahi satışının yasaklandığı açıklandı.

Yarasa çorbası nedir?

Virüsün ortaya çıkmasından sonra sosyal medyada yarasa çorbası içen Çinlileri gösteren çok sayıda video yayınlandı.

Yarasa çorbası tariflerinde tüm çorbalar yarasanın tamamını içermiyor. Bazı çorbalarda yarasaları kaynatarak elde edilen et suyundan çorba yapılıyor.
Derileri yüzülen yarasaların etleri ve iç organları et suyuna ekleniyor.

Yarasa çorbası içmek güvenli mi?

Dünyanın bazı yerlerinde zoonotik hastalık (hayvanlardan insanlara bulaşan) tehlikesi nedeniyle yarasaları yemek ya da çorbalarını içmek yasa dışı.

Yarasaların Ebola ve Marburg virüsü taşıdığı biliniyor. Bu virüsler de yarasalara temas halinde bulaşabiliyor.

Yarasalar ayrıca henipavirüslerin ve kuduzun bulaşmasına da yol açabiliyor.

Korona (Corona) virüs nedir?

Sağlık Bakanlığı’nın 2017 yılında yayınladığı rehbere göre Coronaviruslar tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Pozitif polariteli oldukları için RNA’ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomlarında bu enzimi kodlarlar.

Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince’deki “corona”, yani “taç” anlamından yola çıkılarak bu virüslere Coronavirus (taçlı virüs) ismi verilmiştir.

Coronaviruslar, Coronaviridae ailesi içinde yer alırlar. Zarflı ve tek sarmallı RNA virüsleridir, başlıca dört türde sınıflandırılırlar: Alfa-, Beta-, Gama- ve Delta Coronaviruslar. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler (evcil ve yabani hayvanlarda).

Korona virüsün belirtileri neler?

Daha önceki koronavirüs örneklerinin ortak belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı semptomlarıyla ciddi akut solunum hastalığı ortaya çıkıyor.
Bazı hastalarda ishal, bulantı, kusma şeklinde sindirim sistemi bulguları da tabloya eşlik ediyor. Birçok hastada zatürre ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar gelişiyor.

Virüs kolay bulaşıyor mu?

Dünya Sağlık Örgütüne göre koronavirüsler yakın temasla kolayca yayılabiliyor.
Enfekte kişiyle aynı ortamda yaşamak veya bakımını yapmak, mikroplarla kirlenmiş yüzey ve eşyalara temas etmiş ellerle ağız, burun ve gözlere dokunmak, hapşırma, öksürme ve konuşma esnasında havaya atılan damlacıkların solunum yoluyla alınmasıyla virüs insanlara geçebiliyor.

Çin’deki korona (corona) virüs salgını ABD’ye ulaştı

Ölümcül virüs Amerika Birleşik Devletleri’ne de ulaştı. Washington’da bir kişinin Vuhan’da görülen virüsün aynısını taşıdığı tespit edildi. Virüs bulaşan kişinin durumunun ağır olduğu belirtidi.

Dünya Sağlık Örgütü salgın uyarısı yaptı. Virüsün Çin’in diğer bölgelerine, hatta diğer ülkelere yayılma riski olduğu kaydedildi.

Dünya genelinde önlemler artıyor

Asya ülkeleri ve ABD’de de virüsün görülmesinin ardından önlemler artırıldı.
Japonya’da hükümet salgın riskini değerlendirmek ve kontrol altına almak için bakanlıklar arasında koordinasyon başlatıldığını duyurdu.

Güney Kore’de bir kişide virüsün tespit edilmesinin ardından, hasta Seul’ün hemen batısındaki Incheon şehrinde devlet tarafından işletilen bir hastanede tecrit edildi.
ABD’deki 3 havalimanında Çin’in merkezinden gelen yolcular taranmaya başlandı.

İngiltere’de başkent Londra’nın en işlek havaalanı Heathrow’da Çin’den gelenler için ayrı bir alan kurulacağı açıklandı.

Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Çin’deki etkilenen bölgeden Heathrow’a doğrudan gelen uçuşlar olduğunu ve ek önlemler için duyuru yapıldığını belirtti.

Çin ile sınırı olan ve güçlü ticaret bağları bulunan Rusya’nın bu virüse karşı hazırlık yaptığını belirten Bakan Yardımcısı Kraevoy, Çin sınırındaki ticaret bölgelerinde sağlık birimleri ile Çin’den Rusya’ya ihraç edilen ürünlerin kontrollerinin arttırıldığını ve ülke genelinde kamuoyuna karşı virüs konusunda kamunun basın aracılığıyla bilgilendirilmeye çalışıldığını ifade etti.

Kuzey Kore, Çin’de ortaya çıkan koronavirüs salgını nedeniyle yabancı turistlerin ülkeye girişini geçici olarak durdurdu.

Kaynak: TRT Haber, BBC, People’s Daily, South China Morning Post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir