Korona virüs dünyanın gündeminde

Korona virüs dünyanın gündeminde

Yeni tip korona virüs salgını dünyanın gündemine oturdu, birçok ülkeden vaka ve ölüm sayısının artmasıyla ilgili haberler gelirken, yönetimler her geçen gün önlemlerin kapsamını genişletiyor.

ABD’de yeni tip korona virüs (Kovid-19) kaynaklı vaka sayısının 2 bin 700’ü geçtiği ve ölü sayısının ise 58’e yükseldiği bildirildi.

Cumartesi sabah saatlerinde 49 olarak bildirilen ölü sayısı aynı gün akşam saatlerinde 58 olarak güncellendi.

Gündüz saatlerinde koronavirüs kaynaklı ilk ölümü açıklayan New York eyaletinin ardından, başkent Washington DC ile komşu olan Virginia eyaletinde ve Louisiana eyaletinde de koronavirüs kaynaklı ilk ölümlerin gerçekleştiği kaydedildi.

Öte yandan ABD yönetimi, Avrupa’dan ABD’ye gelen tüm seyahatleri askıya aldığı yasak listesine İngiltere ve İrlanda’yı da eklediğini bildirdi.

Diğer yandan Beyaz Saray’daki tüm görevlilerin ve medya mensuplarının düzenli olarak virüse karşı ön tedbir kapsamında “ateşlerinin ölçülmesine” başlandığı açıklandı.

ABD’de koronavirüsle mücadele kapsamında şu ana kadar 16 eyalette ilk ve orta dereceli okulların kapandığı bildirildi.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayılmasını önlemek amacıyla ülkeye girecek herkesin kendini 14 gün tecrit etmesi şartı getirdiklerini açıkladı.

“Avustralya’ya gelen herkesin 14 gün boyunca kendini tecrit etmeleri gerekecek. Bu çok önemli.” diyen Morrison, uluslararası yolcu gemilerinin 30 gün boyunca Avustralya limanlarına yanaşmalarının da yasaklandığını bildirdi.

Bakanlar Kurulu toplantısının, video konferans yöntemiyle yapılacağını belirten Başbakan Morrison, söz konusu tedbirlerin gece yarısından itibaren geçerli olacağını kaydetti.

Kovid-19’dan 3 kişinin hayatını kaybettiği Avustralya’da, vaka sayısı 250’yi geçti.

Lübnan’da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında camilerde cemaatle namaz kılınması askıya alındı.

Lübnan Fetva Makamından yapılan açıklamada, camilerin, ezanların okunması için açık tutulacağı, cemaatle namaz kılmanın askıya alındığı belirtildi.

Kovid-19 vakasının 93 olduğu ülkede, 3 kişi söz konusu virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Libya ve Fas’ta yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) korunma tedbirleri çerçevesinde çeşitli icraat kararları aldı.

Libya’da uluslararası tanınırlığı olan meşru tek yönetim Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayiz es-Serrac, Libya halkına hitap ettiği televizyon konuşmasında, Kovid-19’a karşı alınan tedbirleri duyurdu.

Kovid-19’la mücadele kapsamında ülkede olağanüstü hal ile seferberlik ilan edildiğini belirten Serrac, Devlet Yüksek Konseyi tarafından yaklaşık 140 milyon dolar finans tahsis edeceğini açıkladı.

Serrac, 3 hafta boyunca ülkenin kara ve deniz sınırların kapatılacağını bildirdi.

Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise 21 ülkeyle uçak seferlerinin askıya alındığını duyuruldu.

Uçak seferleri iptal edilen ülkeler arasında Lübnan, Mısır, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Ürdün, Tunus, Moritanya, Türkiye, Kanada ve Brezilya da yer alıyor.

Irak’ta 8 vilayet daha yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından korunmak amacıyla sınırlarını giriş çıkışlara kapatma kararı alırken ülkede sınırları kapatılan vilayet sayısı 11’e yükseldi.

Vilayet sınırlarının kapatılma süreleri iki günden bir haftaya kadar değişkenlik gösterirken bir kısmının ise ikinci bir emre kadar kent sınırlarının kapalı tutulacağı belirtildi.

Vatandaşların dolaşımına getirilen sınırlamayla Kovid-19’un yayılmasına engel olunmasının hedeflendiği açıklandı.

Afrika ülkelerinden Ruanda ve Esvatini’de ilk yeri tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının tespit edildiği de bildirildi.

Ruanda Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, 8 Mart’ta Mumbai’dan gelen Hindistan vatandaşına yapılan testin pozitif çıktığı belirtildi.
Hastanın karantinaya alındığı ifade edilen açıklamada, Hindistan vatandaşının temas kurduğu herkesin de takip altına alındığı kaydedildi.

Güney Afrika ülkelerinden Namibya’da ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası tespit edildi.

Namibya Sağlık Bakanı Dr. Kalumbi Shangula, basına yaptığı açıklamada, geçen çarşamba günü İspanya’dan gelen bir çifte yapılan virüs testinin pozitif çıktığını belirtti.

İsrail yönetimi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle marketler, eczaneler ve bankalar dışındaki tüm ticari mekanların kapatılması kararı aldı.

Başbakan Binyamin Netanyahu, düzenlediği basın toplantısında, Marketler, eczaneler, bankalar ve akaryakıt istasyonlarının açık kalacağına vurgu yapan Netanyahu, toplu taşımanın da olağan seyrinde devam edeceğini ifade etti.

İspanya’da yeni tip koronavirüs salgınına karşı bu akşamdan itibaren yürürlüğe giren olağanüstü hal kapsamında ülke genelinde serbest dolaşıma sınırlamalar getirildi.

Olağanüstü hal kararının, 7 saatten fazla süren Bakanlar Kurulunda onaylanmasının ardından Başbakan Pedro Sanchez, video konferans sistemiyle basın toplantısı düzenledi.

Sanchez, hükümetin aldığı kararlar gereği zaruret gerektiren durumlar olmadıkça ülke genelinde tüm serbest dolaşımın yasaklandığını belirterek “İspanyollar, işe, eczaneye, hastaneye, markete gitmek ya da bankadan para çekmek için sokağa çıkabilir ama örneğin restorana, plaja, pikniğe ya da bir arkadaşına ev ziyaretine gidemez.” dedi.

İspanyolların ikamet yerlerine geri dönmelerinin garanti edileceğini ancak Balear ve Kanarya Adalarına uçuşların kısıtlanacağını söyleyen Sanchez, olağanüstü hal süresince tüm okul ve üniversitelerde eğitime ara verileceğini aktardı.

Kamunun dışında özel sektörde de tüm sağlık personeli Sağlık Bakanlığının talimatlarına bağlı tutuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir