Kuşların katili de insan

Kuşların katili de insan

Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR) kaçak avcıların türü tehlike altında olanlar dahil 155 çeşit kuşa zarar verdiğini açıkladı:

CİNAYET GİBİ: KUŞKOR Başkanı Damla Beton: Tamamen gönüllülük esasına dayanan çalışmalarımız kapsamında, 59 sis ağı, 56 ağ direği, 21 adet kuş çağrı cihazı çeşitli bölgelerde tespit ettik. Bu çalışmalar esnasında 18 farklı türden 344 canlı kuşu ağlardan canlı olarak kurtardık. Fakat maalesef 12 kuş ağlar üzerinde ölü bulduk

 

Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği – KUŞKOR, kaçak avcılığın türü yok olma tehlikesi içeren kuşlar da dahil olmak üzere toplam 155 kuş türünü tehdit ettiğini açıkladı.

Dernek Başkanı Damla Beton kaçak avcılığın durdurulması için yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi ve yaşananları gözler önüne serdi.

Damla Beton polis ve askeri yetkililerle birlikte gerçekleştirdikleri denetlemelerde kaçak avcılığın bazı bölgelerde hat safhaya ulaştığını gördüklerini durdurulması için tedbir alınması gerektiğini vurguladı.

KUŞKOR Başkanı Damla Beton’un yaptığı açıklama şöyle:

“Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği – KUŞKOR olarak ülkemizin yaban hayatını korumaya yönelik çalışmalarımıza uzun yıllar önce başladık. Kuşlar ve yaban hayat hakkında sunumlar yapıyor, her yaştan doğaseveri kuş gözlem gezilerine götürüyor, kuş sayımları yapıyor, sulak alanların korunmasına yönelik pek çok çalışmaya öncülük ediyor, emek veriyoruz. Aynı zamanda da ülkemizde gerçekleştirilen yasadışı avcılığın önüne geçmek amacıyla çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Yasadışı avcılığı en yoğun olduğu göç zamanlarında çalışmalarımızı yoğunlaştırmaya çalışıyoruz. 2019 yılında bu çabalarımızı uluslar arası CABS örgütü gönüllülerinin de desteği ile güçlendirdik. Artan çabalarımız yasadışı avcılığın, sanılanın aksine, belirli bölgelerde yoğun olarak yapıldığını göstermiştir.

Sonuç olarak, 2019 sonbahar-kış dönemindeki tamamen gönüllülük esasına dayanan çalışmalarımız kapsamında, 59 sis ağı, 56 ağ direği, 21 adet kuş çağrı çihazı çeşitli bölgelerde tespit ettik ve bölge polisiyle iletişime geçerek gerekli bilgileri verdik. Bu çalışmalar esnasında 18 farklı türden 344 canlı kuşu ağlardan canlı olarak kurtardık. Fakat maalesef 12 kuş ağlar üzerinde ölü bulduk. Kıbrıs’ta gerçekleştirilen yasadışı avcılık faaliyetleri sırasında başlıca pulya olmak üzere, cikla, kızıl gerdan, örümcek kuşları gibi 155 farklı kuş türünün yakalandığını uluslararası yayınlarda da görebiliyoruz. Yaptığımız uzun süreli çalışmalar sırasında, geçtiğimiz aylarda Kıbrıs’a özgü olduğu kabul edilen, Kıbrıs İshakkuşu ve diğer baykuş türlerinin de yapılan kaçak av sırasında ağlara takılıp can verdiğine veya yasadışı avcı tarafından öldürüldüğüne şahit olduk. Bazı yerlerde meze olarak pulya servisi yapıldığını duymakta, bazen de sosyal medya üzerinden görmekteyiz. Güney Kıbrıs’ta yasadışı avcılığı engellemeye yönelik kontrollerin artması nedeni ile yasadışı avcılığın ve pulya ticaretinin aratacağına dair endişelerimiz vardır. 2020 yılında da yasadışı avcılıkla mücadelemizi güçlenerek devam ettireceğiz. Bu konuda ihbar vermek isteyen herkes bizimle iletişime geçebilir.

Gecenin erken saatlerinden, sabahın ilk ışıklarına kadar özellikle dernek görevlilerini yalnız bırakmayan polis arkadaşlara ve askeri mercilere ve tüm doğaya duyarlı gönüllü vatandaşlarımıza teşekkürlerimizi sunarız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir