Kuzey Kıbrıs Turizm İşbirliği Resepsiyonu Ankara’da düzenlendi

Kuzey Kıbrıs Turizm İşbirliği Resepsiyonu Ankara’da düzenlendi

Kuzey Kıbrıs Turizm İşbirliği Resepsiyonu Ankara’da Sheraton Otel’de gerçekleştirildi.

Resepsiyona Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Başbakan Ersin Tatar, Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Kemal Köprülü, bazı bürokratlar, turizm örgütleri temsilcileri, Ankara’da faaliyet gösteren tur operatörleri ve acentelerin temsilcileri ile davetliler katıldı.

Resepsiyonun açılışında konuşan Turizm ve Çevre Bakanı Ünal Üstel, ülke turizminde en büyük pazar payını Türkiye’nin oluşturduğuna işaret etti ancak ulaşımdaki sıkıntılar nedeniyle turist sayısında düşüş yaşandığını kaydetti.

Bakan Üstel, ulaşımdaki sıkıntılar nedeniyle 2019’da Türkiye’den gelen turist sayısında yüzde 20, İngiltere başta olmak üzere üçüncü dünya ülkelerindense yüzde 30 dolayında düşüş olduğuna dikkat çekti ve bunun turizm gelirlerinde düşüşe neden olduğunu söyledi.

Bu konudaki sıkıntıyı aşmak için Türkiye ile teknik çalışmalar yaptıklarını kaydeden Üstel, “hedefimiz 2019 yılındaki düşüşü durdurmak ve 2020 de hedeflenen artışı sağlamaktır” dedi.

Düzenledikleri işbirliği toplantılarıyla Türkiye’den daha fazla insanın KKTC’yi ziyaret etmesini sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Üstel, “Akdeniz çanağında tatilini yapmak isteyen Anadolu halkının diğer ada ülkelerini tercih etmeleri yerine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne öncelik vermeleri temennimizdir” dedi.

Başbakan Ersin Tatar da konuşmasında, Türkiye’nin KKTC için yaptığı özverileri büyük bir memnuniyetle izlediklerini ifade etti.

Kuzey Kıbrıs’ın dünyanın en güzel yerlerinden biri, turizm için müstesna bir yer olduğunu belirten Başbakan Tatar, turizm potansiyelini yakalamanın çalışmaya ve yatırıma ve dünyayla iletişime bağlı olduğunu kaydetti.

Ambargo ve izolasyonlar rağmen ayakta kalan turizmcilerin büyük bir başarı gösterdiğini kaydeden Başbakan Tatar, 3 bin yataktan 30 bin yatağa ulaşıldığını; yeni hedefin ise 30 bin yataktan 50 bin yatağa ulaşmak olduğunu vurguladı.

Başbakan Tatar, direkt uçuşun önündeki engelin Rumların vetosu olduğunu kaydederek, insan haklarına aykırı olan bu durumun aşılması için uluslararası arenada bir takım çalışmalar yapmak zorunda olduklarını söyledi.

Tatar, hükümetin KKTC’yi arzu edilen noktalara taşımak için çalıştığını vurguladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da, Kuzey Kıbrıs’ın kalkınması ve gelişmesine destek olmaya devam edeceklerini vurguladı.

KKTC’nin ekonomisinin gelişmesi ve kendi kendine yeter hale gelmesi, potansiyelini kullanabilen ve istikrarla büyüyen kuzey Kıbrıs için çaba sarf ettiklerini ifade eden Oktay, çeşitliliği içinde barındıran Kuzey Kıbrıs turizmini geliştirmek için de bu etkinliğe büyük önem verdiklerini söyledi.

Oktay, “bu etkinliklerin önümüzdeki sezonda gözle görülür etkiler yapacağına inancım tamdır” dedi

Turizmin ekonomi ve istihdama katkısı açısından vazgeçilmez olduğuna işaret eden Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Türkiye’deki turizmin büyümesinin kuzey Kıbrıs’a da yansıyacağına olan inancını dile getirdi.

Turizmin KKTC’nin lokomotif sektörü olduğunu hatırlatan Fuat Oktay, sadece kültür ve deniz değil spor ve sağlık turizmi açısından da uygun olduğunu söyledi.

Oktay, gelinen noktanın yeterli olmadığını belirterek, amaçlarının stratejik eylem planları ve isabetli teşvik programlarıyla hedeflenenin de ötesine geçmek, Kuzey Kıbrıs’ı doğu Akdeniz’de turizmde parlayan bir cazibe ve çekim merkezi haline getirmek olduğunu kaydetti.

Turizmin vizyon işi olduğunu belirten Fuat Oktay, KKTC’de stratejik bir tanıtım politikası oluşturulması, Kuzey Kıbrıs destinasyonunun markalaştırılması, Türkiye turizm tanıtım ajansı içerisine KKTC’nin çalışma alanı olarak dahil edilmesi için çalışmalar başlatıldığını vurguladı.

Fuat Oktay, turizm sektörünün planlı ve programlı kalkınması için 2020-2024 KKTC Turizm Strateji Belgesi ve Eylem Planı çalışmalarının ve turizm teşviklerini içeren fon akışının başladığını kaydetti.

KKTC’nin ekonomik ve siyasi ambargolara rağmen önemli bir aşama kat ettiğini belirten Fuat Oktay, adada barış ve güvenliğin sağlanmasının sadece turizm açısından değil tüm yatırımlar ve ekonomik kalkınma açısından da önem arz ettiğini söyledi.

Kıbrıs sorununa da değinen Fuat Oktay, Kıbrıs’ta çözümün modelinin isminin değil Kıbrıs Türkü’nün siyasi eşitliği ve karar alma mekanizmalarına etkin katılımı ile refah ve güvenliğini garanti altına almasının önemli olduğunu vurguladı.

Fuat Oktay, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de barış ve istikrardan yana duruşunu sürdüreceğini, Kıbrıs Türkü’nün hak ve menfaatlerini korumaya devam edeceğini, bundan sonra da hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağını söyledi. (BRT)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir