Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugün yasama ve denetim işlevini birlikte yerine getirdiği toplantısı 8 saat sürdü ve saat 19.00’da tamamlandı.
Bir sonraki birleşim 29 Haziran Pazartesi saat 10.00’da yapılacak. Pazartesi günkü birleşim, Meclis’in tatil öncesi son olağan toplantısı olacak.
Tasarıların görüşülmesinden sonra güncel konuşmaların yapıldığı Meclis Genel Kurulu’nda CTP Lefke Milletvekili Salahi Şahiner “hükümetin karnesi” konulu konuşma yaptı. Şahiner, hükümetin karne gününü “boynu bükük” bir şekilde beklediğini çünkü söyledikleriyle yaptıklarının arasında büyük bir fark olduğunu kaydetti.
Şahiner, ülkede narenciye sektörünün risk altında olduğunu, yanlış icraatlardan ötürü arpanın buğday fiyatına düştüğünü ifade ederek, önleyici tedbirlerin alınamadığını, hayvancılığın sürdürülebilir olmaktan çıktığını, destek sağlanamadığını, su yönetiminde hiçbir şey yapılmadığını, önümüzdeki günlerde su sıkıntısının baş göstereceğini dile getirdi.
Enerji alanında da gerekli yatırımların yapılmadığını, Kıb-Tek’in güçlendirilmesi gerektiğini, yolların bakımının yapılmadığını, projelerin uygulanmadığını, yarım bırakıldığını ifade eden Şahiner, kamu sağlık altyapısının güçlendirilmediğini, personel sayısının artırılmadığını belirtti ve bu süreçte özele ne kadar ödeme yapıldığını sordu.
Şahiner, hükümetin bunlar dışında e-devlet, plan proje, turist sayısının artırılması, turizm, eğitim gibi konularda geçer not alamadığını, tembel bir öğrenci profili çizdiğini, disiplin suçu işlediğini ve sınıfta kaldığını savundu.
UBP Gazimağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu da, “İngiliz egemen üsler bölgesindeki son siyasi gelişmeler” konulu bir konuşma yaptı.
Hasipoğlu, İngiltere’nin Kıbrıs’ta 1960 anayasasına göre iki üssü bulunduğunu, adada hem garantörlük hem de iki üs aldığını, bu üslerin içinde bulunan bir kısım toprağın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne devrinin de anlaşmaları ihlal etmek anlamına geldiğini kaydetti.
Üslerde 3 bine yakın İngiliz askeri bulunduğunu, bunlardan birinin Dikelya olduğunu ve KKTC’ye sınırı olduğunu ifade eden Hasipoğlu, bu bölgede bir imar süreci başlatıldığını, askeri bir toprakken sivil kullanımına açılmaya başlandığını belirtti ve bunun da bir sorun olacağına işaret etti.
KKTC ile istişare etmeden bu bölgede herhangi bir imar değişikliğini kabul etmeyeceklerini ifade eden Hasipoğlu, burada KKTC’nin ve diğer tarafların dışarıda bırakılarak, İngiltere ile Güney arasında tek taraflı anlaşma ile bu sürecin devam ettirilmesinin anlaşmaları da ihlal ettiğini söyledi.
Burada bir “oldubittiye” gelinmemesi gerektiğini ifade eden Hasipoğlu, bu konuda KKTC ile uzlaşıya gidilmemesi durumunda, KKTC’nin de Kapalı Maraş ile ilgili ileri bir adım attığında İngiltere’nin karışmaması gerektiğini kaydetti.
Doğu Akdeniz’deki politika gibi Kapalı Maraş’ta da tek yanlı adım atma iradesinin Türkiye ile birlikte hasıl olduğunu ifade eden Hasipoğlu, Güney Kıbrıs’ın kendine gelmesi ve KKTC ile uzlaşı içinde olması gerektiğini söyledi.
Son güncel konuşmayı yapan CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, “Pandemi sürecinde hükümet sınıfta kalmıştır” dedi. Hamzaoğulları, hükümetin açıklamalarında tutarsız olduğunu, sektörlere eşit davranmadığını, bugüne kadar ne söz verdiyse tersini yaptığını, pandemi sürecinde sınıfta kaldığını söyledi.
Hamzaoğulları, test sayısının az, sağlık altyapısının yetersiz olduğunu, bu süreçte bunların artırılmadığını ve geliştirilmediğini ifade ederek, 1 Temmuz’dan sonra ülkede salgının nasıl kontrol edileceğini merak ettiğini kaydetti.
Faturanın 1 Ağustos’ta çıkacağını düşündüğünü, bu yüzden 1 Eylül’de okulların açılıp açılmayacağını bilemediğini ifade eden Hamzaoğulları, Eylül’den sonra hem okullar, hem toplu taşımacılık, hem de turizmde nelerin başarılıp başarılamadığını göreceklerini söyledi.
Hükümetin sınıfta kaldığını söyleyen Hamzaoğulları, dünya ekonomisinin de çökmeye başladığı bu dönemde ülkedeki sektörlerin ne olacağının görüleceğini kaydetti.
Hükümet adına yanıt için kürsüye gelen Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy da, hiçbir şeyin Mart öncesi gibi olmayacağını, ekonominin sağlığına kavuşacağını ancak bazı veriler düzelmezse ekonominin hemen iyileşemeyeceğini söyledi. Taçoy, ekonomik hastalığın tedavisinin arz- talep ve kaynak yaratılmasıyla olabileceğini anlattı.
Türkiye’den gelecek kişilerin test yapmadan uçağa alınmayacağını, ayrıca ventilatör sayısının da artırıldığını ifade eden Taçoy, halk sağlığını korumak için gerekli önlemlerin alındığını söyledi.
Konuşmaların ardından Meclis Genel Kurulu toplantısı tamamlandı.
(BRT/TAK)