Meclis’te anayasa değişikliği yasa önerisi için ikinci toplantı yapıldı

Meclis’te anayasa değişikliği yasa önerisi için ikinci toplantı yapıldı

Cumhuriyet Meclisi’nde anayasa değişikliği yasa önerisi için ikinci toplantı yapıldı.
Toplantı sonunda açıklama yapan Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, partilerin konuyu kendi gruplarında değerlendireceğini ve önümüzdeki hafta muhtemelen konunun Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nde gündeme alınacağını belirtti.
Konunun, Meclis’in gündemine gelmesi durumunda en az 34 milletvekilinin onayı aranacağını anımsatan Uluçay, son kararı ise Kıbrıs Türk halkının vereceğini söyledi.

Cumhuriyet Meclisi’nde Anayasa değişikliği için yasa önerisinin detaylarını görüşmek amacıyla Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay’ın başkanlığında siyasi parti başkanlarının da katılımıyla ikinci toplantı yapıldı.

Toplantıya; Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Ersin Tatar, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Başsavcı Behiç Öztürk, Halkın Partisi Genel Başkanı Yenal Senin, Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Demokrat Parti Genel Başkanı Fikri Ataoğlu, Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı katıldı.
Toplantıda Meclis Hukuk Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu ile Komite üyeleri de hazır bulundu.

Yaklaşık bir saat süren toplantının ardından açıklama yapan Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, 20 Şubat’ta yapılan toplantıda konunun Cumhurbaşkanlığı nezdinde istişare edilmesi gerektiği kararına varıldığını anımsattı.

Bu çerçevede geçen hafta Başbakan Ersin Tatar ve Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik ile konuyu Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştüklerini dile getiren Uluçay, bu toplantıda Cumhurbaşkanı ile olan istişarede elde edilen bilgileri paylaştıklarını kaydetti.

Değişiklik çerçevesinde referanduma sunulması planlanan iki husus olduğunu, bunlardan birinin, Yüksek Mahkeme yargıçlarının, Başsavcı, Başsavcı Yardımcısı ve Başsavcı Yardımcısı Muavinlerinin emeklilik yaşını yükseltmek, diğerinin ise Yüksek Mahkeme yargıçlarının sayısını artırmak olduğunu dile getiren Uluçay, bu değerlendirmelerin her iki konunun mu, yoksa sadece yargıç sayısının artırılmasının mı referanduma dahil edileceği üzerine olduğunu kaydetti.

Netice olarak partilerin kendi gruplarında konuyu değerlendireceğini ve konunun önümüzdeki hafta muhtemelen Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nde gündeme alınacağını belirten Uluçay, günün sonunda konunun Meclis’in gündemine gitmesi durumunda en az 34 milletvekilinin onayı aranacağını anımsattı.

Uluçay her halükarda son kararı verecek olanın Kıbrıs Türk halkı olacağını da sözlerine ekledi.

BRT/..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir