Meclis’te deklarasyon tartışması

Meclis’te deklarasyon tartışması

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bugün deklarasyon tartışmaları damga vurdu.
Meclis Başkan Vekili Zorlu Töre, Meclis’te temsil edilen dört siyasi parti tarafından imzalanan Barış Pınarı Harekatı’na desteğine yönelik ortak deklarasyonu okuması sırasında CTP, TDP ve DP milletvekilleri salonu terk etti.

Daha sonra milletvekillerinin toplantı salonuna dönmesiyle oturuma devam edildi.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda 4 partinin temsiliyetiyle Türkiye devletinin Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatına desteğine ilişkin ortak deklarasyonu okundu…
Deklarasyonda “KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen 4 parti, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yasal zemin üzerinde yürüttüğü terörle haklı mücadelesi çerçevesinde Suriye’nin kuzeyinde gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı’na tam detek verir. Operasyonu sahada yürüten kahraman Türk ordusuna başarılar diler. En erken zamanda harekatın hedefine ulaşması ve bölgenin terör örgütlerinden arındırılarak istikrara kavuşmasını temenni eder” ifadelerine yer verildi.
Meclis Başkan Vekili Zorlu Töre tarafından deklarasyonun okunması sırasında CTP, TDP ve DP Milletvekilleri salonu terk etti.

Töre’nin deklarasyonu okumaya devam etmesi üzerine CTP’li milletvekilleri ile Zorlu Töre arasında sert tartışmalar yaşandı.
Deklarasyonun okunmasının ardından salona dönen Demokrat Parti Milletvekili Serdar Denktaş, usul hakkında söz aldı.

Denktaş, deklarasyona, bir çalışma grubu oluşturularak herkesin uzlaştığı bir metinle, meclis deklarasyonu yayınlanması hedefiyle imza koyduklarını söyledi…
Denktaş, gelinen aşamada 4 partinin imzaladığı bir bildiriyi meclis deklarasyonu gibi okumaya kalkmanın yanlış olduğunu belirterek, bu kargaşayı yaşatmanın Meclis’i rezil ettiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı’nın de yer aldığı bir deklarasyon imzalanması önerisinde de bulunan Denktaş, 4 partinin yer aldığı bir meclis deklarasyonunun meclis kürsüsünden okunamayacağını ifade etti…
Yeniden Doğuş Partisi Genel Başkanı Erhan Arıklı da söz alarak, dün tüm siyasi partilerin içeriğe itirazları olmadığını açıkladığını, metne onay verdiklerini, bir iki kelime değiştirilmesi ile onaylanacağını söylediğini belirtti.

Arıklı, “UBP’nin dünkü açıklaması üzerine TDP ve CTP’nin açıklamaya imza koymaktan vazgeçtiğini” söyledi.
Meclis’in Türkiye’nin haklı davasına ve Barış Pınarı Harekatı’na itirazı olmadığını, tam destek verdiğini söyleyen Arıklı, 6 siyasi partinin de deklarasyona itirazları olmadığını kaydetti.
Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Zeki Çeler de Cumhurbaşkanı’nın sözlerini netleştirmesine rağmen UBP’nin cumhurbaşkanını kınaması ve “bizi temsil etmiyor” açıklaması üzerine desteklerini çektiklerini söyleldi.

Çeler, “TDP bu oyuna gelmeyecektir. Bunu bozan Başbakan sizsiniz. Cumhurbaşkanı söylediklerini netleştirirse ve biz de komitede sükûneti sağlamak adına karar alırsak siz de ona göre hareket edecektiniz” dedi.
Çeler, Cumhurbaşkanı ve TDP harekata destek vermiyor algısı yaratmanın kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman da UBP Parti Meclisi’nin ardından TDP’nin böyle bir oluşum içinde yer almayacağını belirttiğini, kendilerinin de tek ses verilmesi gerektiği düşüncesinde olduklarını ancak 4 parti ortak deklarasyonunun okunmasının yanlış olduğunu ifade etti.

Meclis’in bu iradeyi oluşturabileceğini, bir konsensüs sıkıntısı olmadığını, iç tüzükte bir sıkıntı yok deniyorsa artık her partinin kendi deklarasyonunu açıklayabileceği bir süreç yaşanacağı uyarısında bulunan Erhürman, 4 partinin deklarasyonunu çekmemesi halinde her partinin kendi açıklamasını yapacağını anımsattı.

Halkın Partisi Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da içerik itibarıyla üzerinde uzlaşılan bir metin bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin başlattığı operasyonla ilgili bir konsensusa varıldığını ve bunun birlikte ortaya çıkarılabilmesi gerektiğini kaydetti.
Asgari müşterekte buluşulan şeylerin bile tek ses olarak söylenememesinin üzücü olduğunu kaydeden Özersay, her partinin kendi kararını alıp düşüncesini paylaşabileceğini ifade etti.
Özersay, uyarılara rağmen Zorlu Töre’nin deklarasyonu okumaya devam etmesini doğru bulmadığını da belirtti.

UBP Genel Başkanı Başbakan Ersin Tatar da divana deklarasyonun okunacağının bildirildiğini ve okunabileceği şeklinde yanıt alındığını belirterek, “Bir hata olmuşsa ve böyle bir yanlışlık yapıldıysa biz orda değiliz” dedi.

Tabanın beklenti ve isteğini açıklama durumunda olduklarını dile getiren Tatar, Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarını kabul edecek bir pozisyonumuz olamaz” dedi. …“Esas kutuplaştırmayı, ayrıştırmayı Cumhurbaşkanı yaptı” diyen Tatar, cumhurbaşkanının açıklamayı seçim uğruna yaptığını söyledi.
BRT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir