Evrenselgazete- Rana Sarro
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında, Asgari Ücret Saptama Komisyonu, yılının ikinci asgari ücretini belirlemek üzere, ikinci toplantısını bugün gerçekleştiriyor.
Bilindiği gibi, şuanda yürürlükte olan asgari ücret, net 2 bin 740 TL’dir. 4 kişilik bir aile için belirlenen açlık sınırı ise, 3.167 TL olarak hesaplandı. Açlık sınırının altında yaşamaya mahkum olan asgari ücretle geçinen özel sektör çalışanları için, hayat pahalılığı uygulaması da bulunmuyor.
Devlet çalışanlarına her yıl, yılda iki kez olmak üzere verilen hayat pahalılığının, özel sektör çalışanlarına da uygulanması konusunu Evrenselgazete, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu’na sordu.
Bakan Faiz Sucuoğlu, “asgari ücrete hayat pahalılığının yansıtılması gerekir. Hayat pahalılığına paralel asgari ücrete artışın yapılması doğru olandır. Şuanda, Asgari Ücret Saptama Komisyonu ile toplantımız var. Gayretimiz hayat pahalılığının asgari ücrete yansıtılmasıdır. En dürüstçesi elbette ki budur. Özel sektörde çalışan insanımı için belirlenecek asgari ücretin, memura verilen hayat pahalılığının paraleline ulaşılması gerekmektedir. İnşallah gayretimize ulaşacağız” dedi.
Bengihan: “Asgari ücret en az net 3500 TL ve üzeri olması gerekir”
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan da, açlık sınırının ülkede 3 bin 167 olduğu düşünülerek, belirlenecek olan bu rakamın en az net 3500 TL ve üzeri olması gerektiğini kaydetti. Komisyonun, ülke koşulları ve insanların sağlıklı ve insanca yaşayabilmesi için tüketim kalıplarının gerçekçi olarak hesaplanması gerektiğini vurgulayan Bengihan, komisyonda ayrıca özel sektör çalışanlarını temsil eden hiçbir temsilcinin bulunmadığına da vurgu yaptı.
“Özel sektör çalışanlarına da HP verilmeli”
Bengihan, eline asgari ücret geçen asgari ücretliyi temsil eden birinin de komisyonda bulunmasının elzem olduğunu işaret etti ve “nasıl ki kamu çalışanları yılda iki kez hayat pahalılığı alır, özel sektör çalışanlarına da hayat pahalılığı ödeneğinin yasal verilecek şekilde bir düzenleme yapılmalıdır. Yani işverenlerin kendi tercihlerine bırakılmamalıdır” dedi. (Evrenselgazete)