Pilli: 317 test yapıldı. Pozitif vaka tespit edilmedi

Pilli: 317 test yapıldı. Pozitif vaka tespit edilmedi

Sağlık Bakanı Ali Pilli, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Koronavirüs ile ilgili son gelişmeleri paylaştı, süreçle ilgili bilgi verdi.

Pilli, bugün, 317 test yapıldığını belirterek, yapılan testlerde pozitif vakaya rastlanmadığını açıkladı.
Sağlık Bakanı Pilli küresel bir kriz ile karşı karşıya olunduğunu belirterek en gelişmiş ülkelerin dahi büyük kayıplar vererek bu süreci yaşadığını söyledi.

‘Umarım en kısa sürede tüm dünya insanları bu yaşananları atlatır ve yaşananlardan dersler de çıkararak normal yaşama döner’ diyen Pilli, Sağlık Bakanlığı’nın Kovi-19’un daha pandemi ilan edilmeden Aralık ayında hazırlıklara başladığını belirtti.
Sağlık Bakanı Pilli, bugüne kadar alınan önlemlerle ilgili bilgiler aktardı.
Pilli ‘Aralık ayında konuya karşı geliştirdiğimiz girişimlerimizden ödün vermedik. Umuyorum gerek hükümet olarak gerekse muhalefetin de desteği ile bu küresel krizi hep birlikte atlatacağız’ ifadelerini kullandı.

Ali Pilli, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinin pandemi hastanesi olarak ilan edildiğini ve Kolan Hastanesi ve diğer ilçelerdeki hastanelerin diğer hastalıklar için kullanılmak üzere planlamalar yapıldığını belirtti.

Üroloji servisinin karantina bölümü olarak hazırlandığına işaret eden Pilli, Dr Burhan Nalbantoğlu Ayaktan Tanı Merkezi’nin üst katında bulunan Göğüs hastalıkları servisi ile Enfeksiyon hastalıkları bölümünün de düzenlenerek 42 yataklı bir yoğun bakım servisi haline dönüştürüldüğünü açıkladı.
Pilli, Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde toplam 136 yatağın yoğun bakım için kullanılabilir olduğunu da söyledi.

18 Mart 2020 tarihinden sonra Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyeleri üzerine bakanlar kurulu kararıyla adaya hava, deniz ve kara yolu ile giriş yapanların karantinalarının devletin gözetiminde merkezlerde yapılmasına karar verildiğini anımsatan Bakan Pilli, bu kapsamda; bugüne kadar Bin 834 kişinin devlet gözetiminde karantina altında tutulduğunu aktardı.

Pilli, bin 324 kişinin karantina sürelerini bu merkezlerde tamamladıklarına işaret ederek, Halen 510 kişinin oluşturulan bu merkezlerde karantinalarını geçirmekte olduklarını söyledi.
Süreç içerisinde ventilatör ihtiyacının karşılanması adına girişimler yaptıklarını ifade eden Pilli ‘sürecin başında 36 olan ventilatör sayımızı, toplamda 33 adet yapılan bağışın, 8’ini teslim alarak önce 44’e, 50 adet ihale yoluyla yapılan alımın 10’unu teslim alarak şu anda 54’e yükseltmiş durumdayız’ dedi.
Pilli, sipariş verilen solunum cihazlarının Nisan ayı veya Mayıs ayı itibariyle ülkeye gelmesiyle birlikte solunum cihazı sayısının 159’a yükseleceğini de belirtti.

28 Şubat’ta yanan Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin de normal hastalara hizmet vermeye başlayacak duruma getirildiğini ifade eden Pilli, ‘Lefkoşa Devlet hastanemiz ameliyathaneleri yapılmış, binası boyanmış, gerekli havalandırma çalışmaları yapılarak eski durumunda da daha iyi bir duruma getirilmiştir’ dedi.

Sağlık Bakanı Pilli, Kurulların ürettiği kararlar doğrultusunda ve hastalığın seyrinin de iyi gitmesi üzerine, gerekli izolasyon tedbirleri de alınarak, hastanenin bağımsız bazı bölümleri pandemi için, bazı bölümleri ise normal vakalar için kullanılmaya hazır hale getirilmeye başlandığını söyledi.
Konuşmasında test kiti sayısına da değinen Pilli, şu anda 4000 adet PCR test kiti bulunduğunu ve bu konuda sıkıntısı olmadığını vurguladı.
Pilli, ileriki günlerde 6000 adet PCR test kitinin daha ülkeye geleceğini söyledi.

Pilli ‘Elimizde bizim ihtiyaçlarımızı karşılayacak kadar stok mevcuttur. Her hafta uçaklarla yeni kitler de elimize gelmektedir. Anavatan Türkiye her zaman olduğu gibi yanımızda olmaya devam ediyor… Gerek koruyucu malzemeler gerekse kitler konusunda Türkiye Sağlık Bakanlığı ile büyük bir uyum içerisinde çalışmaya devam ediyoruz’ değerlendirmesinde bulundu

Pilli, 30 Nisan sonrası sürecin nasıl yürütüleceği konusunda Yarın, Enfeksiyon üst kurulunun bizzat kendi başkanlığımda ve genişletilmiş katılımlı bir toplantı gerçekleştireceğini belirterek bu toplantıda 30 Nisan sonrası izlenecek bir yol haritasının ve bir zaman çizelgesinin ortaya çıkacağını düşündüğünü söyledi.

(BRT)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir