Sağlık Bakanı Ali Pilli, HIMSS’19 Eurasia Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı ve Fuarında konuşma gerçekleştirdi.
HIMSS 2019 Eurasia Sağlık Bilişimi ve Teknolojileri Konferansı ve Fuarı TC Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın katlımıyla başladı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak, HIMSS Eurasia 2019 Sağlık Bilişim Teknolojileri Konferansı ve Fuarında bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirten Bakan Pilli, ülkemizin her alanda, her koşulda yanında olan, desteğini esirgemeyen Anavatan Türkiye ile olan ilişkilerin son derece önemli ve yaşamsal olduğuna değinerek şunları kaydetti;
“Türkiye Cumhuriyeti’ni, sağlık alanında gerçekleştirmiş olduğu başarılı dönüşümlerden dolayı tebrik etmek istiyorum.Ülkemiz için her alanda bir rol model olan Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlıkta başlattığı dönüşüm programı ile elde ettiği başarılar bizler için de ilham kaynağıdır. Bunun da bilinmesini istiyorum.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı olarak bizler, Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlık alanında ortaya koyduğu başarılı dönüşümlerin ülkemize de taşınmasını yürekten arzulamaktayız.
Umuyorum ki bu süreçte kazandıkları deneyim ve bize her zaman verdikleri büyük destekle, çok yakın bir gelecekte bizler de sağlık alanında çok büyük dönüşümlere imza atacağız.
Dünyada her alanda gerçekleşen değişime hep birlikte tanıklık ediyoruz. Değişen ve gelişen sağlık hizmetleri, teknolojik altyapı ihtiyaçlarını da, her geçen gün artırmaktadır.
Günümüzde, sadece ve sadece bilgiye etkin şekilde erişebilenler, bilgiyi kontrol edebilenler ve bundan faydalanabilenler başarıya ulaşabilirler. Sağlık hizmetlerini, daha iyi bir noktaya taşımak, nitelikli, doğru ve hızlı sağlık hizmeti verebilmek için, en çok ihtiyaç duyulan unsurlardan biri de şüphesiz “sağlık bilişim” altyapılarıdır.
Adeta, sağlıkta başarıya açılan kapının anahtarı haline dönüşmüş, dijital teknolojilerin, etkin ve verimli bir şekilde kullanımı, hasta merkezli çağdaş bir sağlık sistemini kurmak isteyenler için vazgeçilmez niteliktedir.
Çağın bir gerekliliği olarak, KKTC Sağlık Bakanlığı olarak bizler de, sağlıkta dijitalleşme yolunda gerekli adımları attık ve atmaya devam ediyoruz.
Her konuda olduğu gibi sağlık konusunda da Türkiyemizin yapmış olduğu katkılar bu yolda emin adımlarla yürümemize olanak sağlamaktadır.
Gerek İlaç ve Eczacılık konusunda, gerek hasta bilgi ve bulgularının doktorlar arası paylaşımı konularında, gerekse hastalar ve hastalıklarla ilgili kapsamlı bir veri tabanı oluşturulması konusunda, TC Sağlık Bakanlığı’nın katkıları ile 2020’de yeni bir sistemi hayata geçirmek için çalışmalarımıza son hızla devam ediyoruz.
Tüm bunların yanında, hükümetimiz, ülkemizde Genel Sağlık Sigortası’na geçmeyi, en temel sağlık reformlarıdan biri olarak görmekte ve bu konuda da gerekli tüm adımları atmaktadır. Çok yakın bir gelecekte Genel Sağlık Sigortası’nı da hayata geçirdiğimizi sizlere müjdelemiş olacağız.
Sağlıkta dijitalleşme, bilişim teknolojilerini kullanmak demek, aynı zamanda sağlıkta tasarruf demektir.
Sağlıkta dijitalleşme demek, aynı zamanda Sağlıkta hızlı ve doğru teşhis demektir.
Akılcı ilaç kullanımı demektir.
İlaç sarfiyatına son vermek demektir.
Daha çağdaş sağlık hizmeti demektir.
Daha yüksek hasta menuniyeti demektir.
Bizler bunun bilincindeyiz, dolayısı ile var olan tüm otomasyon sistemlerimizi daha da ileri seviyelere taşımak, çağın gereksinimlerine uygun hale getirmek ülkemiz sağlığı adına son derece yaşamsaldır.
Diğer yandan, Teknolojinin sağlıkta etkin kullanımı ile birlikte kişisel bilgilerin paylaşımı konusu en hassas konulardan biri haline dönüşmüştür.Sağlık verileri ve güvenliği ile hasta haklarının korunmasına da büyük önem verdiğimizi buradan bir kez daha yinelemek istiyorum.
Sağlık sistemlerinin dijitalleşmesi konusunda gelinen noktayı ölçmek, yeni hedefleri tespit etmek amacı ile sektör paydaşlarını bir araya getiren önemli bir etkinlikliklerden biri olan, HIMSS Eurasia’nın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Bu sayede Dijital sitemlerin, sağlık bilgi teknolojilerinin, hastanelerimiz ve sağlık merkezlerimizde kullanılmasının önemini bir kez daha pekiştirmiş oluyoruz.Diğer yandan, umuyorum ki, bu buluşmalarımız, Anavatan Türkiye’nin sağlık alanında gerçekleştirdiği devrim nitelikli uygulamaların, KKTC’de de uygulanması adına, bizlere önemli katkılar sağlayacaktır.
Yine umuyorum ki, Asya, Avrupa ve Afrika ülkelerini kapsayan bu uluslararası etkinlik, bizim gibi dış temas ihtiyacı olan ülkelere, bilgi ve deneyimlerimizi paylaşma noktasında da ciddi katkılar sağlayacaktır.
Bu vesile ile birkez daha, burada bulunmaktan, büyük bir mutluluk ve onur duyguğumuzu yineler, bizleri, HIMSS Euarasia 2019’a davet ettiğiniz ve göstermiş olduğunuz konukseverlikten dolayı teşekkür eder, parçası olmaktan büyük onur duyduğumuz Büyük Türk Ulusunun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlar, en derin sevgi, saygı ve hürmetlerimi sunarım.
Konuşmasının ardından Bakan Pilli’ye plaket takdim edildi.
Organizasyona Güney Afrika, Arnavutluk, Cibuti, KKTC, Moritanya, Namibya, Kırgızistan ve Kazakistan sağlık bakanları; Afganistan, Gana ve Hırvatistan’dan bakan yardımcıları, Kosova ile Azerbaycan’dan bakanlık müsteşarları ve ilgili paydaşlar katıldı.