“Sorumluluk yüklendik”

“Sorumluluk yüklendik”

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde temizlik, tadilat ve hasar tespit çalışmaları sigortalı olduğu Mapfree Sigorta şirketi tarafından yürütülüyor. Şirketin direktörlerinden Alişan Oşan, çalışmalara ilişkin Havadis’e önemli açıklamalarda bulundu

Duygu ALAN

Mapfree Sigorta Direktörü Alişan Oşan, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin 85 milyon TL’ye Mapfree Sigortada sigortalı olduğunu ve kundaklama, terör saldırı haricinde çıkan yangınların poliçe kapsamında olduğunu belirtti.

Oşan, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde çıkan yangının nedenine ilişkin henüz polis raporu çıkmadığını ancak kamu yararı gözetilerek, hastanede temizlik, tadilat ve hasar tespit çalışmalarının şirket tarafından 60 kişilik bir işçi kadrosu ile üç gündür devam ettiğini söyledi.

Alişan Oşan, şunları kaydetti: “Sigorta yönetimi olarak yangından hemen sonra kendi bünyemizde bir kriz masası oluşturduk. Malumunuzdur, hastanenin ana binanın sigortası Mapfree Sigorta Şirketi’ndedir ve yangına karşı bir sigortası mevcuttur. Ancak terör saldırısı ve kundaklama poliçe kapsamında değildir. Malumunuz bu tip olaylarda polis ve itfaiye tahkikat tarafı vardır. Bu tahkikatlar henüz tamamlanmadı. Polis ve itfaiye tahkikatının yanı sıra bir de sigorta tahkikatı vardır. Hasarın tespiti, rakamların örtüşmesi, envanterlerin örtüşmesi, demirbaşların uyuşması, binanın ölçülerinin doğru mu beyan edildiği incelenir, raporlanır. Bunların tümü bir süreçtir. Bu gibi büyük hasarlarda bunların belirlenmesi zaman alır. Kamera görüntüleri henüz elimize ulaşmadı, yangının çıkış sebebi henüz belli değil. Bizim bu olayla ilgili sorumluluğumuz var mı, varsa nerede başlar, nerede biter belli değil. Fakat bir gerçek de var ki, ortada bir kamu yararı vardır. Biz kamu menfaatini gözeterek, poliçenin şartlarına bakmaksızın yani prosedürün tamamlanmasını beklemeksizin hastanede temizlik, tadilat çalışmaları başlattık. Tadil edilebilir, halkın hizmetine girebilecek olan kısımlarda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hafta sonu da çalışıldı. Hiç mesai menfuru gözetmeksizin 60 kişilik bir işçi kadrosu ile çalışılıyor.”

“Yardımlarla, hasarın dışında kalan kısımlar tadil ediliyor”

Mapfree Sigorta Direktörü Alişan Oşan, belediyelerin, birçok kurum ve kuruluşun da yardım amaçlı ekiplerini hastaneye yönlendirdiklerini kaydetti. Oşan, kurum ve kuruluşlardan, belediyelerden hastaneye yönlendirilen ekiplerin, hastanenin uzun süredir tadilat isteyen bölümlerde çalışmalar yürüttüğünü, fakat ihtiyaç halinde yangından hasar gören yerlerde yürütülen çalışmalar için de kendilerinden yardım desteği alındığını ifade etti.

“Hasar tespiti için çok erken”

Alişan Oşan, şu ana kadar yürütülen çalışmalarda harcanan miktara ilişkin açıklama yapmazken, yangın raporunun sigorta poliçesini kapsaması halinde bu harcamaların şirket tarafından talep edilip edilmeyeceğine ilişkin soruya ise “Biz olaya insani yaklaştık. Büyük bir ihtimal bu yönde bir talebimiz olmaz ama bu benim yalnız başıma verebileceğim bir karar değil, günü geldiğinde yönetim kurulumuz bunu değerlendirip bir karar alacaktır” şeklinde yanıt verdi.

“Hasarın bilançosunun belirlenmesi için çok erken”

Alişan Oşan, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde çıkan yangın hasarının belirlenmesi için henüz çok erken olduğunu kaydetti. Oşan, yangının çıkış nedeni ilişkin henüz hiçbir veriye ulaşılamadığını dile getirdi.

Yangın raporunun poliçeyi kapsaması durumunda şirketin hasarı karşılayabileceğini ifade eden Oşan, şunları kaydetti: “Sigortacılıkta bir takım işlemler vardır. Biz de kendimizi sigortalarız bu bir yasal zorunluluktur. Bizde sigorta takvimi de 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasındadır. Her yıl için 1 Ocak’tan önce yasal zorunluluk gereği biz de kendimizi sigortalayıp bunu Maliye Bakanlığı’na bildiririz. Bakanlık da gerekli incelemeyi yaptıktan sonra ruhsatlarımızı yeniler. Bu kadar büyük bir hasarı karşılamaya hiçbir sigortanın kendi sermayesi yetmez. Neticede, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde çıkan yangın eğer poliçe kapsamımızda olursa ödeme yapabiliriz.”

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir