Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Kıbrıs Türk halkının haklarının işgal edilmeye çalışıldığı bir dönemde bulunduklarını belirterek, “Kimsenin şüphesi olmasın ki Kıbrıs’ta bulunan serhat boyu bekçileri ve garantör Türkiye, Akdeniz’de böyle bir ‘oldu bitti’ye boyun eğmez, cevabını mutlaka verir.” dedi.
Taçoy, sondaj çalışmalarına devam eden Yavuz ve Fatih gemilerinin en erken zamanda ulaşılacak sonuçlarla her iki halkın da yüksek yarar sağlayacağı bir noktaya gelebileceğine yürekten inanmaktayız”
Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, İstanbul’da düzenlenen Dünya Enerji Stratejisi Kongresi ve Fuarı’nda yaptığı konuşmada, dünyanın daha verimli ve daha az yakıtla, daha az hava kirliliği yaratacak, çevre dostu, temiz ve ayrıca ucuz enerji arayış ve planlamaları içinde olduğunu belirtti.
Taçoy, Akdeniz’de sondaj çalışmalarına devam eden Yavuz ve Fatih gemilerinin yollarının açık olmasını diledi.
Tek dayanaklarının Türkiye olduğunu bildiklerini vurgulayan Taçoy, Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis sismik araştırma gemileri ile Ertuğrul ve Osman Bey gemilerinin de filoya zenginlik katarak çalışmalarına başladığını, bunun kendilerine güç verdiğine işaret etti.
Taçoy, “Onun için bu birlikteliğin devamını talep etmekte, gelişen dünya üzerinde doğal gaza olan ihtiyacın devam ettiği bu dönemde, aktörlerden bir tanesi olma yönündeki politikalara devam edilmesini arzulamaktayız. Özellikle mavi vatana sahip çıkmanın garantörlük hakkının bir parçası olduğunu da hatırlatmakta fayda buluyorum.”dedi.
Bakan Hasan Taçoy, Kıbrıs Türk halkının haklarının işgal edilmeye çalışıldığı bir dönemde bulunduklarına da dikkat çekti.
Taçoy, “Kimsenin şüphesi olmasın ki Kıbrıs’ta bulunan serhat boyu bekçileri ve garantör Türkiye Akdeniz’de böyle bir ‘oldu bitti’ye boyun eğmez, cevabını mutlaka verir.”diye konuştu.
Taçoy, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nicos Anastasiadis arasında imzalanan antlaşma sonucunda KKTC ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasında şartlı bir enterkonnekte antlaşması ve bağlantısı bulunduğunu belirterek, Güney Kıbrıs’ın antlaşma içerisinde, genel politikaları ve enerji politikaları gereği, enterkonnekteden kaynaklı oluşacak kapasitenin KKTC’deki güneş enerjisi kaynakları için kullanılmaması şartını koyduğunu kaydetti.
Gerek AB yasalarına uyumluluk gerekse günün koşullarına uygun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde enerji sektörünü yönetecek bir yapıya ihtiyaç olduğunun tespit edildiğini dile getiren Taçoy, “Çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Yasamız hazırlanmış. İnşallah ekim ayında meclisimize sevk edilecektir”dedi.
Bakan Taçoy, “Bu şekilde akaryakıt, elektrik ve gaz sektörlerini denetleyebilen ve düzenleyebilen ve kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar yapabilen bir kurul oluşabilecektir. Bahsi konu kurulun, etkin ve adil rekabeti sağlayabilen, tüketicilerin çıkarlarını koruyan ve düşük maliyetli alternatifler yaratan, yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanımını teşvik edip enerji arzında güvenlik, kalite, yetkinlik ve süreklilik sağlayabilen bir yapıya sahip olması son derece önemlidir. Üst kurul yasa tasarısı ile tamamlanmasında geç kalınmış enerji verimliliği yasa çalışmaları da en erken zamanda meclise gönderilecektir. Güneş enerjisinde izinlendirilmiş kapasite100 MW’a ulaşılmış durumdadır.”DEDİ
Taçoy, ülkelerin enerji politikalarını belirlerken artan talep ve ithalat bağımlılığını dikkate alarak, enerji güvenliği bağlantılı faaliyetlerin önceliklendirilmesi amacı ile petrol ve doğal gazın tedarikinde kaynak ve güzergâh çeşitlendirilmesinin gerektiğini söyledi.
TV/HY