KKTC Alevi Kültür Merkezi Aşure etkinliği düzenledi.
Merkezin Cihangir’deki Cemevi kültür kompleksinde düzenlenen etkinlikte birlik ve beraberlik mesajı verildi, aşure dağıtıldı.
Etkinliğe katılan Başbakan Tatar, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti çatısı altında farklı kültürlerin, inanç özgürlüğünün en iyi şeklide idrak edilmesi ve herkesin dilediği gibi yaşaması bizim devletimizin erdemidir. Dolayısıyla birbirimize kenetlenerek, hoşgörü içerisinde çalışmalarımızı yürütelim” dedi…
Saygı duruşu ile başlayan etkinkte ilk sözü Alevi Kültür Merkezi başkanı Metin Kaya aldı.
Kaya konuşmasında, farklı inanç ve kültürlerin, din, dil, mezhep ayrımı gözetilmeksizin anayasal haklardan eşit yurttaşlar olarak faydalandırılması gerektiğine dikkat çekti.
Kuzey Kıbrıs’taki kültür zenginliğinin korunmasının önemine de vurgu yapan Kaya, “ eğitim alanında tek tip din eğitim sistemi kaldırılmalı, çoğulcu demokratik, laik, çağdaş bir sistem uygulanması sağlanmalıdır” dedi…
TKP Yeni Güçler Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da cemevinin yapılmasına katkı koyan tüm siyasi partilere teşekkür ederek, birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı.
YDP Genel Başkan Yardımcısı Enver Öztürk ise etkinliğe siyasi konuşma yapmaya gelmediklerini belirterek, merkezin kuruluşuna katkı koymaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.
DP milletvekili Serdar Denktaş ise Cemevi projesinin yapım aşamasından beri tüm siyasi partilerle işbirliği içerisinde çalıştıklarını ifade ederek ,”sizlerin girişimi ve devletin katkısı ile cemevi pırıl pırıl bir noktaya geldi” dedi.
Her inanışın kendileri için makbul olduğunu ifade eden TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise hükümetleri döneminde din dersini seçmeli hale getirdiklerini ancak dersin içeriğinin yeniden belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti…
HP milletvekili Jale Refik Rogers ise gelenekleri, inançları gelecek nesillere aktarmanın önemine dikkat çekerek bu tür etkinliklerin şükretmeyi öğrettiğini belirti.
CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın ise parti olarak farklı kültürlerin birarada yaşama becerisini göstermeleri gerektiğine inandıklarını kaydetti, “ biz önce kendi içimizde sevgiyi saygıyı hoşgörüyü kabulleneceğiz ki ileride karşıdaki toplumda bir birliktelik kurabilelim” şeklinde konuştu.
Başbakan Ersin Tatar ise “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti çatısı altında farklı kültürlerin, inanç özgürlüğünün en iyi şeklide idrak edilmesi ve herkesin dilediği gibi yaşaması bizim devletimizin erdemidir. Dolayısıyla devletimizin değerini iyi bilelim” dedi.
Tatar, “Bu devletin hoşgörüsü ile bütün bu başarılar imza atıyoruz ve elbette uzun yıllardan beridir hepimizin birlikte çalışması ile bu cemevinin yaratılmasında çok sayıda insanının katkısı vardır ama günün sonunda KKTC’nin güçlenebilmesi imkanlarının daha artırılabilmesi ve o nisbette bütün kültürlere, bütün özgürlüklere ve haliyle insanlarımıza katkı yaparak onların yaşamlarına bu güzelliklerin katılması hepimizin ortak dileği ve temennisidir” dedi.
Konuşmasında “Birbirimizi sevelim, ama geldiğimiz yeri hiçbir zaman unutmayalım” ifadelerini de kullanan Başbakan Ersin Tatar, “1571’den beridir buraya gelenler hep aynı milletin, aynı kültürün aynı inanç özgürlüğünün insanlarıdır. Dolayısıyla birbirimize kenetlenerek, hoşgörü içerisinde çalışmalarımızı yürütelim” dedi.
Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre de, sevgiyi ve hoşgörüyü her zaman yaşatmanın gereğine dikkat çekti.
Töre “farklı kültür ve yaşayışlar, farklı bir takım için inançlar, bizi birbirimizden ayıramaz. Çünkü biz bir milletin insanlarıyız . Biz 1571’den beri bu topraklara kök saldık. Dolayısılya hiç kimse buraya 1974’den sonra geldi diye farklı değildir. bizim atalarımız da, dedelerimiz de hepsi Anadolu kökenlidir” dedi.
Töre konuşmasını “Hepimiz bir olalım, iri olalım, diri olalım, birlikte olalım” sözleriyle bitirdi.
Son sözü ise Dede Ercan Kazım Öner aldı.
Öner konuşmasında Kuzey Kıbrıs’ta ayırım gözetilmeksizin yaşadıklarını ifade ederek, bizim sitem edecek bir şeyimiz yok “ dedi.
Konuşmaların ardından Zakir Deniz Şimsek bağlama dinletisi sundu, ardından aşure dağıtıldı.
BRT