Tatar: Mavi Vatan konusunda uluslararası anlaşmalara uygun hareket ettik

Tatar: Mavi Vatan konusunda uluslararası anlaşmalara uygun hareket ettik

Kayseri’de bulunan Başbakan Ersin Tatar, Kayseri Üniversitesi’nde “Mavi Vatanda KKTC’nin Rolü” konulu konferans verdi.

Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa’nın ev sahipliğinde Kayseri Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesinde düzenlenen konferans şehitler için dua okunmasıyla başladı…

Başbakan Ersin Tatar, konuşmasına şehitleri anarak başladı, “Kalbimiz Türk ordusuyla birliktedir” dedi…

KKTC’nin bu olaylardan çok büyük üzüntü duyduğunu kaydeden Tatar, Kıbrıslı Türklerin de 1974 öncesinde benzer acılar yaşadığını anımsattı…

Tatar, “Bağımsızlık ve özgürlüğümüze bedelleri ödeyerek ulaştık. Bunda Türkiye’nin de rolü büyük. Eski günlerde dönmemek için ortaya önemli bir irade koymalıyız” şeklinde konuştu.
Tatar, Doğu Akdeniz’de çok büyük oyunlar oynanmak istendiğini ancak Türkiye ile KKTC’nin bunun karşısında durduğunu belirtti, “Bu coğrafyada birlikte hareket ediyoruz. Tek vücuduz. ” dedi.

Tatar, Mavi Vatan konusunda deniz hukukuna ve uluslararası anlaşmalara uygun hareket edildiğini belirterek, “KKTC devletinin sahillerinin korunması, Türkiye ile anlaşmalarla denizdeki zenginliğin paylaşımı önemli” vurgusu yaptı…

Kıbrıs konusunda Kıbrıs’ta egemen eşitlik temelinde bir anlaşmadan yana olduklarını vurgulayan Tatar, “Kıbrıs’ta iki eşit halk var” dedi.

“1974’ten sonra kurulan yeni düzende Kıbrıs Türk halkının kendi devletinin kökleşmesi Türk ulusunun da menfaatlerinin gereğidir” diyen Tatar, “Kıbrıs’ta 1974’ten beri barış devam ediyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin önemine işaret eden Tatar, “Anlaşma şekli ne olursa olsun kuzeydeki devletin mülkiyet, nüfus ve yönetiminde mutlak hakkı olmalı. Bu da Türkiye ile olabilir. Türkiye’nin tek taraflı müdahale hakkının ve Garanti ve İttifak anlaşmalarından doğan haklarının korunması şarttır” dedi…

Tatar, “Kıbrıs davası değişiyor. Milli mücadele içinde bizimle beraber olanlar aramızdan ayrılıyor. Yeni nesillere bu mücadeleyi anlatmalıyız” vurgusu yaptı.

Gençlere seslenerek, “Zorlukların üstesinden birlik ve beraberlikle gelebiliriz” diyen Tatar, “Türkiye güvendik, güvenmeye devam ediyoruz” dedi.

Tatar, KKTC’nin güçlenmesi, Kıbrıs Türk halkının refahının yükseltilmesi için çalıştıklarını söyledi.

Tatar, Rum ve Yunan ikilisinin oyunlarının karşısında durmaya devam edeceklerini de dile getirdi.

Bu arada, Başbakan Tatar’ın konuşması sırasında salon KKTC ve TC bayrakları ile dalgalandı…

Konferansın açılış konuşmasını Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa Türkiye ile KKTC arasındaki bağların hiçbir zaman kopmayacağını kaydederek, “bu topraklar üzerinde hain planlar yapanlar her daim enselerinde Türk’ün yumruğunu hissedecekler” dedi.

Kayseri Büyük Şehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da “Türkiye de Kıbrıs da Mavi Vatan da bizim vatanımızdır. Türkiye her türlü güç odağının karşısında olacaktır” dedi.

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın ise Türk ulusunun haklarına el uzatanların her zaman derslerini aldığını belirtti, “Her zaman olduğu gibi dün de bugün de dayanışma içinde olacağız” dedi.

(BRT)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir