TC Sağlık Bakanı: Herkes kendi OHAL’ini ilan etsin

TC Sağlık Bakanı: Herkes kendi OHAL’ini ilan etsin

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2-3 haftanın koronavirüsün yayılmasında zirve nokta olabileceğini belirterek, “O nedenle 2-3 hafta dikkat etmek ve evden çıkmamak gerekiyor” dedi. Ülke genelinde OHAl ilanına gerek olmadığını söyleyen Koca, “Sen kişisel OHAL’ini ilan et, tedbirini al” ifadesini kullandı.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yaptığı görüşmeyi aktardı.

Koronavirüs testlerini ve test merkezlerini yaygınlaştıracaklarını söyleyen Koca, “Herkes test yaptırabilecek, ancak doktor sevkiyle test merkezlerinde yapılacak. Testleri ve test merkezlerini yaygınlaştıracağız tüm Türkiye’de” diye konuştu.

“Şu iki-üç hafta sıkı durmamız gerekiyor” diyen Koca, “Herkese test yapılacak mı? Yani Güney Kore’de olduğu gibi ben gidip istediğimde yaptırabilir miyim?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“O doğru değil, klinik bulgu varsa test yapılacak. Örneğin siz normalde testi yaptırdınız, baktınız hiçbir bulgunuz yok. Negatif çıktı ama sonradan pozitif çıkanlar da var. Çin’de de öyle olmuş. Negatif çıkan, sonra pozitif olan var, Aytaç Paşa gibi. Diyelim ilk aşamada büyük oranda negatif çıktı. ‘Bende yok’ diye rahat davranacaksınız. Bu test yanlışa sevk edebilir. Başkalarına gidip bulaştırabilirsiniz. O nedenle üç gün sonra testi tekrarlamak gerektiği söyleniyor. Çünkü üç gün sonra çıkabilir. Bizde de doktorlarımız testi yaptığımız kişiyi üç gün sonra tekrar çağırıp bir daha teste tabi tutacak. Bu arada siz negatif diye her tarafa gittiniz. O da ayrı bir risk oluşturabilir. Onu engellemeye çalışıyoruz. O nedenle herkesin baştan kendisini izole etmesi lazım. Hastalık bulgusu olmasa da… Olağanüstü hal deniyor. Olağanüstü hal mi? Herkes kendi olağanüstü halini oluştursun. Bunun önünde hiçbir engel yok. Biz ne kadar sıkı durabilirsek o kadar üstesinden gelebiliriz, yayılımını önlemiş oluruz. Şu iki-üç hafta sıkı durmamız gerekiyor.”

Bakan Koca’nın Selvi’nin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

Güney Kore ile İngiltere arası bir model uygulayacaksınız galiba.

Siz İngiltere modelini destekliyor musunuz?

İngiltere’yi benimsemediğinize göre bu durumda sizin modeliniz daha fazla teste mi yönelecek? Nasıl olacak modelin çalışması?

Havada asılı kalma süresine ilişkin de farklı görüşler var.

Sayın Cumhurbaşkanı ‘2-3 hafta dişimizi sıkalım’ dedi. 2-3 hafta gibi bir takviminiz mi var?

Kritik bir süre olduğu için mi?

Pencere sürecinden bahsettiniz, 14 günlük süre içinde mi pencere süreci?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir