Tunus’ta cumhurbaşkanlığı seçimi için 98 aday başvuru yaptı

Tunus’ta cumhurbaşkanlığı seçimi için 98 aday başvuru yaptı

Arap dünyasında iktidarın seçimlerle bir sonraki sahiplerine teslim edildiği tek demokrasi Tunus’ta, devrimden sonraki üçüncü dönem cumhurbaşkanlığı seçimi için 98 kişi adaylık başvurusunda bulundu.

“Arap Baharı” sürecinin ardından da demokrasi ve temel hak özgürlükler alanında büyük değişimlerin olduğu Tunus’ta halk, cumhurbaşkanı seçimi için 15 Eylül’de sandığa gidiyor.

Ülkede normalde cumhurbaşkanlığı seçimi kasım ayında gerçekleştirecekti ancak 93 yaşındaki Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi’nin 27 Temmuz’da hayatını kaybetti. Bu nedenle, Afrika’nın en kuzey ucundaki Tunus’ta, anayasa gereği 90 gün içinde seçimlere gidecek şekilde harekete geçildi.

Ülke hızla seçim sürecine girerken, adaylık başvuruları dün tamamlandı.

Seçimleri yöneten Yüksek Seçim Komisyonu şu ana kadar çoğu bağımsız 98 kişinin adaylık başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

Adaylar arasında Başbakan Yusuf Şahid, Savunma Bakanı Abdulkerim ez-Zubeydi, eski Cumhurbaşkanı Munsif Merzuk, Nahda Hareketinin adayı Meclis Başkan Yardımcısı Abdulfettah Moro, medya patronu Nebil el-Karvi, anayasa profesörü Kays Said, Tunus Projesi Hareketi lideri Muhsin Merzuk, eski başbakanlar Hammad Cibali ve Mehdi Cuma öne çıkıyor.

Tunus yasalarına göre, bir kişinin cumhurbaşkanlığına aday olabilmesi için en az 10 milletvekili, yerel meclislerinden 40 başkan veya 10 bin seçmenin imzasını alması gerekiyor.

YSK’nin başvuruları inceledikten sonra nihai aday listelerini 30 Ağustos’ta açıklaması gerekiyor.

Tunus’ta halkoyuyla gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde propaganda dönemi 2-13 Eylül tarihlerinde yapılacak.

Birinci turda adaylardan hiç birinin yüzde 50’yi geçememesi halinde ikinci tur seçimlerin en geç 3 Kasım’da düzenlenmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı seçiminin hemen ardından Tunuslular 6 Ekim’de bu kez parlamento seçimleri için sandık başına gidecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir