“Vekillerin, bu olayın müsebbibi olarak bakanlığı göstermesi hiç doğru değil”

“Vekillerin, bu olayın müsebbibi olarak bakanlığı göstermesi hiç doğru değil”

SEL RAPORUNUN GÖRÜŞÜLMESİ TAMAMLANDI

ATAKAN: “SEL SULARINA KAPILAN ARACIN KORKULUK OLMAYAN YERDEN YUVARLANDIĞI TEYİDE MUHTAÇ… GÖRGÜ TANIKLARI İLE POLİSİN RAPORU BİRBİRİYLE ÇELİŞİYOR”

“BAHSE KONU BÖLGEDE OTO KORKULUK EKSİKLİĞİ YOKTU ANCAK BOĞAZ PİKNİK ALANI’NDAN GELEN SUYUN YARATTIĞI EROZYON KORKULUKLARI SÖKTÜ”

“TIKANLIKLIK MENFEZLERE TAŞINAN MOLOZLARDAN KAYNAKLANDI”

BEROVA: “DOSYA BAŞSAVCILIK’TA… BAŞSAVCILIK BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE GEREKLİ KARARI VERECEK, KONU YARGIYA TAŞINACAKSA TAŞINACAK”

ANGOLEMLİ: ÖNEMLİ OLAN RAPOR HAZIRLANMASI DEĞİL, SORUMLULARIN BULUNMASI VE CEZALANDIRILMASI. YAŞANANLARDAN DERS ÇIKARMIYORUZ”

ÖZDENEFE: “BU RAPORUN GELDİĞİ NOKTA HİÇ TATMİN EDİCİ DEĞİL”

Girne-Lefkoşa ana yolunda 5 Aralık 2018’de meydana gelen sel felaketinin oluşum nedenleri ve sonucunda yaşanan can kayıplarıyla ilgili yol ve trafik güvenliği konusunda ihmalin olup olmadığıyla ilgili meclis araştırma komitesinin raporunun Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşülmesi tamamlandı.

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli de rapor üzerine söz aldı. Angolemli, “Önemli olan rapor hazırlanması değil, sorumluların bulunması ve cezalandırılması. Yaşananlardan ders çıkarmıyoruz” dedi. Yolların karanlık, çizgisiz, çukurlu olduğunu belirten Angolemli, kendisinin de insanların da gece evlerine gitmek için akla karayı seçtiğini söyledi. Ana yollardaki refüj eksikliklerine dikkat çeken, ana yollara pek çok noktadan çıkış olduğunu söyleyen Angolemli, ülkede her an trafik kazası meydana geldiğini ama önlem alınmadığını söyledi.

Hüseyin Angolemli, “Başıboş bir memlekette yaşıyoruz. Faturasını halk ödüyor. Bu yolları güvenli hale getirmek zorundayız. Meclis trafik konusunu çözmeli. Başka yolumuz yok” dedi.

ATAKAN: “BAKANLIK BİLEŞENLERDEN SADECE BİRİ” Milletvekillerinin ardından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da söz aldı. Atakan, bakanlığının yaşanan bu olayın bileşenlerinden sadece biri olduğunu, Genel Kurul’daki bazı konuşmacıların bu olayın müsebbibi olarak bakanlığı göstermesinin doğru olmadığını ifade etti. Atakan, Ciklos’ta yapımına 2018’de başlanan projenin yol genişletme değil, tadilat ve tamir projesi olduğunu kaydetti. Bakan Atakan, raporu önemli bir çalışma olarak gördüğünü, raporun hazırlanmasına bakanlığın da diğer kurumların da katkıda bulunduğunu söyledi.

“RAPORDA TEYİDE MUHTAÇ BİLGİLER VAR”

Tolga Atakan, “Raporda, Karayolları Dairesi, diğer bakan ve bakanlıkların da görevlerini yerine getirmediği yer aldı. Bunu önemsiyorum ama raporda teyide muhtaç bilgiler var.  Bunların tekrardan düşünülmesi gerek” dedi. Atakan, bahse konu aracın korkuluk olmayan yerden yuvarlandığının teyide muhtaç olduğunu, görgü tanıklarıyla polisin raporunun birbiriyle çeliştiğini dile getirdi. “PİKNİK ALANINDAN GELEN SU KORKULUKLARI SÖKTÜ” Ulaştırma Bakanı menfezlerin dolu olduğu bilgilerinin de teyide muhtaç olduğunu belirtti. Atakan, bahse konu bölgede oto korkuluk eksikliği bulunmadığını ancak Boğaz Piknik Alanı’ndan gelen suyun yarattığı erozyonun varolan korkulukları yerinden söktüğünü savundu.

“TIKANLIKLIK MENFEZLERE TAŞINAN MOLOZLARDAN KAYNAKLANDI”

Bakan Atakan ayrıca, menfezlerin önceden temizlenmiş olduğunu, tıkanıklığın sel suları tarafından menfezlere taşınan molozlardan kaynaklandığını kaydetti. Atakan, “Bu süreçte ciddi dersler alındığı ortada” şeklinde konuştu. Atakan, çevre konusunda duyarsızlık devam ettikçe istenildiği kadar güzel ve bilimsel çalışma yapılsa da tıkanıkların süreceğini belirtti. 2020’de hayata geçirilecek master planda KKTC Karayolları’nın rolünün etkinleştirileceğini belirten Atakan, zamanı geldiğinde bunun Meclis’le de paylaşılacağını söyledi. Atakan, raporla hemfikir olmadığı bazı noktalar bulunduğunu söyledi.

ÖZDENEFE: “BAKAN HEMFİKİR DEĞİL, NASIL AŞILACAK?” CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe bu sırada söz alarak, bakanın raporla hemfikir olmadığını söyleyerek, bunun nasıl aşılacağını sordu. “Proje, genişletme projesiyse bu proje neden sunulmadı, nerededir bu proje?” diye soran Özdenefe, raporun oy birliğiyle geçtiğini ancak iki milletvekilinin şerh sunduğunu o zaman nasıl onay verdiklerini sordu. “Bu raporun geldiği nokta hiç tatmin edici değil” diyen Özdenefe, detaylı bilgi istedi.

BEROVA: “BAKANIN AYRI DÜŞMESİ NORMAL” UBP Milletvekili, Araştırma Komitesi Başkanı Özdemir Berova, rapor hazırlanırken HP milletvekillerinin ayrışık düşüncelerinin söz konusu olduğunu, bu düşüncelerin de rapora şerh olarak konduğunu belirtti. Berova, araştırma komitelerinin yargı organı olmadığını, bulgu ve tespitleri belirlediğini, görüşleri ortaya koyduğunu söyleyerek, yasama ve yürütmenin iki farklı organ olduğunu dolayısıyla bakanın da komite raporuna ayrışık düşünmesinin normal olduğunu kaydetti. Raporun iç tüzük ve teknik kurallara uygun hazırlandığını dile getiren Berova, bu konunun mahkemede olmadığını, dosyanın Başsavcılık’ta olduğunu, Başsavcılığın bundan sonraki süreçte gerekli kararı vereceğini, konunun yargıya taşınacaksa taşınacağını belirtti. Berova, raporun objektif bir şekilde ortaya çıktığını söyledi. Berova’nın konuşmasıyla Girne-Lefkoşa ana yolunda 5 Aralık 2018’de meydana gelen sel felaketinin oluşum nedenleri ve sonucunda yaşanan can kayıplarıyla ilgili yol ve trafik güvenliği konusunda ihmalin olup olmadığıyla ilgili meclis araştırma komitesinin raporunun görüşülmesi tamamlandı. Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra güncel konuşmalara geçildi. İlk sözü UBP Milletvekili Aytaç Çaluda aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir