Veteriner camiasından koronavirüs önerileri

Veteriner camiasından koronavirüs önerileri

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler camiası, Covid -19 hastalığının ülkede yayılımını sınırlandırma, vaka sayısının artmasını engellemeye yönelik alınması gereken tedbirler konulardaki fikirlerini paylaşmak amacıyla bir bildiri yayınladı.

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği, Veteriner Dairesi Müdürlüğü, Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Sendikası ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Veteriner Hekimler Grubu’nun bildirisinde atılması tavsiye edilen adımlar şu şekilde sıralandı:

Covid-19 hastalığının kedi ve köpeklerden bulaşma durumu ile ilgili pek çok soru sorulduğunu velirten Veteriner Hekimler, kedi ve köpeklerdeki koronavirüsünün, insanlarda görülen virüslerden farklı olduğunu ve evcil hayvanlardan insanlara Covid-19 hastalığının bulaştığına dair bir olgu bildirilmediğini vurguladı. Bu sebeple, evcil hayvanların, halk için tehdit oluşturmadığı kaydedildi. Açıklamada, sokak hayvanlarının ekonomik tedbirler nedeniyle yemek-su bulamama riskiyle karşı karşıya kaldığı, bu nedenle onlara yemek ve su verilmesi konusunda duyarlılık gösterilmesi de talep edildi.

“Tüm dünyada patlak veren bu hastalık nedeniyle her ülke kendi halkına yetebilmek için bazı tedbirler almaya başlamıştır” denilen açıklamada, “Bizim gibi ithalata bağımlı ülkeler bu tedbirlerden en fazla etkilenecek ülkelerdir.  Yerli üretimin özellikle temel gıdalar olan et, süt ve tarla ürünleri yönünde artırılması ve en kötü zamanlarda halkın karnını doyuracak şekilde bir yapılanma içerisine girilmelidir. Aynı şekilde temel sanitasyon malzemelerinin ülkemizde üretilebilir hale gelmesi hem dışarıya bağımlılığı azaltma hem de istihdam sağlama anlamında ülkemize katkı yapacaktır.” İfadesi kullanıldı.

Veteriner Dairesi’nin, bu olağanüstü günlerde hizmetlerine kesintisiz devam ettiği ve Mezbahalarda rutin denetimlere, çiftliklerde kasaplık hayvanlara kulak numaraları takılmasına, ithalat ve ihracaatlarda gıda kontrollerinin yapılmasına, et ve süt ürünleri kontrolleri ile gümrük kontrollerine ve laboratuvarlarda gıda güvenliğine yönelik tahlillere devam ettiği de kaydedildi.

Veteriner Dairesi’nin, görev verilmesi durumunda tüm araç-gereç ve personeli ile gerekli görülecek tüm kamusal alanlara dezenfektan uygulamalarına da yardımcı olacağı bildirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir