Futbol takımları ligin başlayıp başlamayacağını bilmezken, ödeme yapmakla mükellef oldukları oyuncuları arasında yer alan yabancıların maliyetini ortalama bir hesapla sizlere sunuyoruz.
Ülkemiz ekonomik olarak dar boğazdan geçiyor. Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Sertoğlu “bu virüs bitsin hep birlikte oturup adil bir karar üreteceğiz ve gelecek sezon planlamasını da yapacağız” dedi. Kulüpler bir yandan Devletin verdiği katkılar ile yabancıların maliyetini karşılayamazken bir yandan da Devlet kasasından ciddi para harcanıyor
Devletin futbola verdiği katkılar ile Süper Lig kulüplerine düşen pay; şampiyona 473 bin TL, dokuzuncu sıradakine 303 bin TL, lig sonuncusuna 203 bin TL. Yabancı 3 oyuncunun 1 kulübe yıllık maliyeti ise 518 bin TL. Süper Lig’deki 16 kulübün yabancı oyuncu maliyetleri toplamı 8 Milyon 300 bin TL oluyor. O zaman ne yapalım?
Ahmet ÖZSOY
Futbolda tüm kulüpler beklemede. Ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs hayatı durdurdu. Hükümet krizle mücadele etmeye çalışıyor. Devlet yaptığı ödemelerden maaşlar dahil kesinti yaptı. Özel sektör çalışanları maaş alamadan evde oturuyor. Tüccar mal satamıyor. Tekerlek dönmüyor ülkede. Herkes Devletten bir şeyler bekliyor ama Devletin geliri de düştü.
Böyle bir ortamda spor federasyonları da şüphesin büyük zarar görecek ekonomik olarak. Sponsor bulanamayacak, Devlet katkıları kesintiye uğrayacak. Dünyanın ve ülkenin lokomotifi futbolda 22 haftalık lig oynandı. Sezonun bitmesine 8 lig maçı, kupa yarı finalleri, playoff maçları kaldı. Yaklaşık 3 ay yani. Futbol takımlarında tüm planlar alt üst. Yerliler evlerinde yabancılar tam gurbette kaldı.
Federasyon Başkanı Hasan Sertoğlu önceki gün yaptığı açıklamada ligleri süresiz ertelerken, hayat normale döndükten sonra toplanıp adil ve kimsenin hakkının yenmeyeceği bir karar alacaklarını ayrıca gelecek sezon planlamasını da belirleyecekleri söyledi. Bu söylemlerden bir yenilik olacağı ortada. Bu yenilik ne olur bilinmez. Ligleri oynatıp bitirecek mi, yoksa oynatmadan mı, yoksa playofflarla mı bitirecek? Tüm bun soruların cevabı hayatın normale döneceği tarihe bağlı. 3 aylık süre, hafta içi hafta sonu maçlar konsa 1,5-2 ay maç süresi 3 hafta da hazırlık süreci desek toplam 3 ay isteniyor. Hayat Mayısta normale dönerse Temmuz sonuna kadar futbol oynanacak. Gündüz sıcak gece oynansın denirse elektrik maliyetini kim nasıl ödeyecek? Herşey belirsiz kısaca..
Futbol kulüplerinin 9-10 tanesi ile görüştüm. 8inin başkanı ile bizzat konuştum görüşlerini yazdım. Teknik adamlarla sohbetlerim oluyor. 4te 3ü “yabancı kalkacak” bence diyor. Ve bu konuşmalar yapılırken de başkanlardan bazılarına yabancı maliyetlerini sordum. Kulüpler Devlet katkılarının kendi paylarına düşen kısmı ile yabancı oyuncularını bile ödeyemiyor. Ancak bu oyunculara da ciddi miktarlar ödüyorlar. Ve artık hemen hepsi bu kaynağı bulamıyor.
Gidiş dönüş 3 uçak bileti: 4500 Dolar
Ortalama peşinat, 3 oyuncu için: 15 bin Dolar
Ortalama aylık maaş 1 oyuncunun: 2000 Dolar
3 oyuncunun 9 aylık (sezonluk) maaş ortalaması: 54 bin Dolar
3 kişilik 1 ev kirası aylık: 200 Dolar
Aylık yemek parası 3 kişilik: 500 Dolar
Ev kirası ve yemek parası sezonluk toplam: 6300 Dolar
Ekstralar hesaplanmadığında:
3 oyuncu maliyeti: 79 bin 800 Dolar
Toplam para = 518 bin TL (ortalama) – 1 Kulübün
Süper Lig’deki 16 kulübün toplam maliyeti: 1 Milyon 276 bin 800 Dolar
TOPLAM PARA 1 SEZONDA: 8 Milyon 300 bin TL – 16 kulübün
Yukarıdaki hesapta belirtilen para çok fazla. Ancak Bu rakamı 16 kulübe verilen Devlet katkıları ile kıyasladığımızda kulüplerin “bu para yetmiyor” diye isyan etmelerinde haklı olduklarını görüyoruz.
Devletin bu yıl 8.5 Milyon TL katkı yapması planlanıyordu. Kesinti olmazsa ve Devlet bu yaşananlara rağmen tüm federasyonlara açıkladığı katkıları verir Süper Lig’de; şampiyon takıma 473 bin TL, dokuzuncu sıradakine 303 bin TL, lig sonuncusuna 203 bin TL pay düşecekti. Bu rakamda kesinti olursa bu rakamlar da düşecek. Çünkü Devletin katkıları tüm futbol takımlarına puanlarına göre bölüştürülüyor. Böyle bir ortamda yabancı oyuncu kontenjanı ne olmalı? Ever bu tartışılmalı. Ama düz mantık bu sayını kalkması gerektiğini söylüyor. Evet 250-350 bin TL ortalama yıllık katkı ile kimse zengin olmayacak kulüplerden ama bu paralar da kendi ülkemizde harcanmak üzere kullanılacak.