Yeşil Hat Tüzüğü’nü Genişletme Raporu Rumlar tarafından  reddedildi

Yeşil Hat Tüzüğü’nü Genişletme Raporu Rumlar tarafından  reddedildi

Avrupa Komisyonu, Yeşil Hat Tüzüğü’nü genişletme niyetini Rum Meclisi’ne iletti ancak Rum Dışişleri Bakanlığı’nın gıda ve kamu sağlığını gerekçe göstererek bu değişikliği kabul etmediği belirtildi.

Avrupa Komisyonu’nun KKTC’den Rum tarafına tahin ve meyve suyu gibi işlenmiş gıdaların da girmesine izin verilmesi için Yeşil Hat Tüzüğü’nü genişletmeyi tartışmakta olduğu, tüzük kapsamının genişletilmesi niyetiyle ilgili raporu da Rum Meclisi’ne ulaştırdığı bildirildi.

Haftalık Simerini’nin haberine göre raporda, “Komisyon, işlenmiş  gıdaların ve gıda ile temasa giren maddelerin Güney Kıbrıs’a geçişini kolaylaştıracak bir mekanizma uygulanmasını öneriyor” deniliyor.

Rum Dışişleri Bakanlığı’nın, gıda ve kamu sağlığını gerekçe göstererek bu değişikliği kabul etmediğini açıkladığı kaydedilen haberde, bunun gerekçesi olarak KKTC’de denetim yapmalarının mümkün olmadığı gösterildi.

Rum tarım örgütlerinin de, Kıbrıslı Türk ve Rum üreticiler arasındaki haksız rekabet, KKTC menşeli gösterilen Türkiye ürünlerinin Güney’e girmesi konularını Rum meclisinin gündemine getirdiği  belirtilen haberde, ara bölgenin güvenlik önlemlerinin yeniden gözden geçirildiğini ve Rum Savunma Bakanlığı’nın yüksek risk noktalarına kamera yerleştirmekte olduğu da ifade edildi.

 

BRT/TAK

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir