Yeşilırmak Direnişi ve Bütünleşme Günü törenlerle kutlandı

Yeşilırmak Direnişi ve Bütünleşme Günü törenlerle kutlandı

Yeşilırmak Direnişi ve Bütünleşme Günü nedeniyle ilk tören Yeşilırmak Şehitliği’nde yapıldı.

Törende şehitliğe çelenkler sunuldu ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Daha sonra şehitlik özel defteri imzalandı. Dini vecibelerin yerine getirilmesinin ardından tören şehitliğin gezilmesiyle sona erdi.

İkinci tören ise Atatürk büstü önünde yapıldı.

Burada da anıta çelenkler sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Daha sonra protokol tarafından tören birlikleri denetlendi. Törende Yedidalga İlkokulu öğrencileri tarafından şiirler okundu.

Törende ilk konuşmayı yapan Yeşilırmak Muhtarı İsmet Özpolat, Kıbrıs Türk Halkı’nın verdiği zorlu mücadelelerin ardından bugün kendi topraklarında huzur ve güven içerisinde yaşadığına dikkati çekti.

Barış Harekatı’nın başarıyla gerçekleştiren kahraman Mehmetçiklere, mücahitlere ve anavatan Türkiye’ye şükranlarını sundu.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Yeşilırmak Şubesi Başkanı Rauf Özhun da 45 yıl önce Yeşilırmak sancağının yoğun gayreti ile ‘erikler çiçek açtı’ adı verilen yarım saatlik bir harekat icra edilerek Yeşilırmak bölgesinin özgür bölgeye bağlandığını anlattı.

Verilen direniş sırasında 15 kişinin şehit verdildiğini belirten Özhun, şehitleri unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını vurguladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan 49’uncu Alay Komutanlığı’ndan Piyade Üsteğmen Müslüm Yurtaday da Kıbrıs’ta tüm yokluklara rağmen verilen direnişin genç nesillere örnek olduğunu belirtti.

Geçmişte zor kullanarak emellerine ulaşmaya çalışan hain güçlerin şimdi de sinsice planlar yaparak bu emellerine ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

Törene katılan Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre de Yeşilırmak’ın Kıbrıs Türk tarihinde ayrı bir destana sahip olduğunu belirtti.
‘Devlete ve bu topraklara sahip çıkmak için görev bitmiş değildir’ diyen Töre adayı işgal etmek isteyen ancak bunu başaramayan Rumların şimdi de denizleri işgal etmeye çalıştığını söyledi.

Töre ‘uyanık olacağız gaflete düşmeyeceğiz’ diyerek garantilerden asla vazgeçilmeyeceğini vurguladı.

Lefke belediyesi halk dansları ekibinin gösterisinin ardından tören askeri geçişin ardından sona erdi.
BRT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir