Tarihe geçmesi gereken bir BAKAN!

Tarihe geçmesi gereken bir BAKAN!

Bugüne kadar Sağlık Bakanlığı koltuğuna birçok bakan oturdu. Birçoğunun görev sürelerince, hastanelerde, sağlık merkezlerinde, sağlık ocaklarında türlü keşmekeşler, hastaların isyanları, krizler, imkansızlıklar, yanlış teşhisler, yanlış ameliyatlar, ölümler ve türlü skandalları duyduk, gördük ve hep birlikte yaşadık. 

Hastaneler laçkaydı. Bakanlar ise bakmakla yetiniyorlardı. 

Acil servislerde kaoslar yaşanırdı. Poliklinikler darmadağın… Hemşireler ve doktorlarla ilgili devamlı surette şikayetler gelirdi. Hasta ve hasta yakınları her zaman isyanlardaydı.  

Hekimlerin hastanelerden ödenip, kliniklerinde hasta bakmaları; hemşirelerin mutsuz çalışma koşulları nedeniyle hastaları azarlamaları, tartaklamaları; hastanelerin eczanelerinde ilaç bulunamaması ve daha birçok sorun devamlı olarak gazetelere haber olurdu. 

Bunları yıllarca hep birlikte yaşadık.

Hastanelerde, sağlık merkezlerinde ve sağlık ocaklarındaki keşmekeşe Filiz Besim çare buldu. Sağlıkta çok önemli icraatlar yaptı. 

Filiz Besim’in Sağlık Bakanlığı görevinden gitmesi, sağlık alanının ciddi anlamda mercek altına alınması gerekliliğini doğurdu. 

Çünkü sağlık alanındaki çalışmalar, o dönemde alınan kararlar, atılan adımlar, başarılanlar, hayata geçirilenler ile bundan sonra sağlık alanında yapılacak olanların kıyası bence çok önemlidir. 

Yıllar yılı hastanelerde hayatlar kaybedildiğini; yanlış ve geç teşhisler konulduğunu; hastaların çeşit türlü mağduriyeler yaşadığının defalarca gazete manşetlerine yansıdığını kimse unutmamıştır. Sağlıkta tekrardan bir kaos yaşanmaması için, Filiz Besim’in yaptığı düzenlemelerin, kurduğu sistemin daha da ileriye götürülmesi gerekmektedir. 

Filiz Besim, ülke tarihinde ilk kez, ülke genelinde tüm hastaneler ve tüm sağlık merkezlerinde bulunan poliklinik hizmetlerinin hafta içi her gün saat 14.30’a kadar sürmesini sağladı. Öncesinde saat 11-12’de hastanelerde doktor bulamazdınız. 

O yüzden, “gelmiş geçmiş tüm Sağlık Bakanları tarafından bugüne dek görmezden gelinen devlet hastanelerinin kronikleşmiş sorun ve sıkıntıları Bakan’ın değişmesiyle tekrarlanacak mı?” yoksa Filiz Besim’in kurduğu sistem devam edecek mi, bunu hep birlikte göreceğiz. 

Filiz Besim’in, sağlık alanında ülkede hiç yapılmayanları başardığının, birçok ilklere imza attığının, çalışmalarının sayısız hayatların kurtarılması konusunda hayati öneme sahip olduğunun ve bugüne kadar Sağlık Bakanlığı koltuğuna oturan sayısız bakanın çalışmadığı kadar çok çalıştığının farkında mıyız bilmiyorum ama, kanımca 30 – 40 yılda yapılmayanları başardı. 

30 yıldır öğlen saat 12’den sonra doktor bulunamayan Güzelyurt Sağlık Merkezi’nde artık hekimler mesai saati bitimine kadar çalışıyor. Güzelyurt Sağlık Merkezi’nde gece yarısı saat 12.00’ye kadar hekim görevlendirildi ve bu hastaneye, tarihinde ilk kez nöbet sistemi konuldu. Bunu sağlayan Filiz Besim’dir. 

1974’ten beri hiçbir yatırım yapılmayan özellikle son yıllarda tükenen hekim sayısı ve dökülen fiziki altyapısıyla, Güzelyurt Sağlık Merkezi, Güzelyurt halkına hizmet etmekten çok uzaktı ve diğer Bakanlarca önem verilmeyen bir merkezdi. Filiz Besim göreve gelmeden öncesine kadar, Güzelyurtlular saat 13.00’den sonra iğne yaptıracak bir yer dahi bulamıyorlardı. Gece 12’ye kadar hizmet verilmesi sağlanan bu sağlık merkezinde, 1 Kasım 2018 tarihinden itibaren ise nöbetçi hekimleri ile birlikte 24 saat hizmet verilmeye başlandı.  

Nisan 2018’de Cengiz Topel Hastanesi’nde hekimlerin hafta içi her gün, saat 8.00’de göreve başlamaları gerekirken saat 9.00’da hastaneye gittikleri, saat 14.30’a kadar hastanede bulunmaları gerekirken ise saat 12.00’de poliklinik hizmetlerinin sona erdiği ve hekimlerin hastaneden ayrıldıklarını yazmıştım. Haberimiz üzerine Filiz Besim hemen harekete geçmiş, hastaneye gerekli ültümatomu çekmiş, bunun üzerine Cengiz Topel Hastanesi’nde ilk kez, poliklinik hizmetleri disiplin altına alınmıştı. 

Yine “Kalkanlı Yaşam Evi” Filiz Besim’in adını tarihe altın harflerle yazdırması için yeter de artar bile.

Dolayısıyla Filiz Besim, Güzelyurt bölge halkı için bulunmaz bir nimetti. 

Doktorlar onu pek sevmezdi. Çünkü sağlık alanını disipline edebilmek için, sağlık camiasına karşı bayağı bir otoriter, kararlı, prensipli yani despot davrandı. Fakat halkın kendisini baştacı etmesi gerekir. Çünkü gelmiş geçmiş diğer bakanlardan farklı olarak, bakanlığına bağlı çalışanlarının değil, yani sağlık camiasının değil, halkın refahını ön planda tutmuştur. 

Ve en önemlisi devlet hastanesi acil servisinde yaşanan keşmekeşe son veren bir sistem kuruldu. Acile gelen hastaların aciliyet sırasına göre muayene olmalarını sağlayan Acil Servislerde Triaj sistemi kuruldu. 

Yani Filiz Besim bakanlığı döneminde sağlık alanında çok önemli başarılara imza attı. Yıllar yılı yapılamayanları yaptı, düzeltilemeyen sağlık kurumlarını toparladı.

Bugüne dek gelmiş geçmiş tüm bakanların yapamadıklarını yapmış, başaramadıklarını başarmış, hiçbir Sağlık Bakanı’nın çalışmadığı kadar çok çalışmış, kimsenin göstermediği özveriyi göstermiş ve sağlık alanında adeta çığır açmış bir bakandan sonra bakalım yeni gelen Bakan Ali Pilli, sağlık alanına dair neler yapacak? 

Hep birlikte göreceğiz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir